7óra7

Két premier októberben a Szkénében

Két premier októberben a Szkénében

2014. 10. 17. | 7óra7

A k2 Színház 2010-ben a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött. A kezdeti független színházi műhely 2011-re társulattá szilárdult: létrejött a K2 Színház Alapítvány, és felvételt nyert a Független Előadó-művészeti Szövetségbe (FESZ). Az egyetem befejezése óta állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulatként dolgoznak Budapesten.

Elmondásuk szerint a Züfec című előadásukhoz Bulgakov Színházi regényét afféle ugródeszkának használják. A következő tőlük eredő kommüniké került a szerkesztőségünk birtokába: "Figyelmeztetjük nézőinket, hogy semmi közünk a színre kerülő előadáshoz; rendkívül furcsa, szomorú körülmények közt jutottunk a kézirat birtokába. Szergej Leontyevics Makszudov tavaly tavasszal lett öngyilkos Kijevben, és mi ugyanazon a napon vaskos paksamétát és levelet kaptunk. A paksaméta a már fent említett kéziratot tartalmazta. A levelet megdöbbenéssel olvastuk. Szergej Leontyevics azt írta benne, hogy midőn eldobja magától az életet, kéziratát nekünk ajándékozza, azzal a kéréssel, hogy javítsuk át, írjuk alája a nevünket és vigyük színre. Különös, ámde végső akarat! Így hát elfogadtuk az ajándékot. Már most közölnünk kell nézőinkkel, hogy az öngyilkosnak soha életében semmi köze sem volt színházhoz, dramaturgiához. Jól ismerjük Moszkva színházi életét és ennél fogva kezeskedünk érte, hogy sem olyan színházak, sem olyan személyek, amilyenek a megboldogult írásában szerepelnek, nincsenek és soha nem is voltak."

Az előadást Benkó Bence és Fábián Péter rendezi, a szerepeket Domokos Zsolt, Rózsa Krisztián, Viktor Balázs, Borsányi Dániel, Piti Emőke és Horváth Szabolcs játssza. Az előadás a bemutató után október 25-én, majd novemberben 20-án és 21-én este 7 órai kezdettel lesz látható.

A Játsszuk azt, hogy .... ALMA című előadás koreográfus-rendezője, Kántor Kata pályáját a Győri Balett növendékeként kezdte. Számos hazai alkotóval, társulattal dolgozott már táncosként, így Kovács Gerzson Péterrel a TranzDanzban, Pataky Klárával, a Tünet Együttessel, a Természetes Vészek Kollektívával, Ladjánszki Mártával, Réti Annával, a Közép-Európa Táncszínházzal. Évekig volt tagja az Artusnak, de dolgozott Gemza Péterrel, Döbrei Dénessel és az Andaxínházzal is. 2004-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakát. Koreografál színházi előadásokban is, jelenleg a kassai Divadlo Thália Színház tagja, de önálló alkotásokat is készít a saját maga által 2012-ben alapított Jelenlét Színházban.

Játsszuk azt, hogy... ALMA

A Szkénében 2010-ben bemutatott, többszörösen díjazott és fesztivál meghívásokban részesült Origo című tánc előadáshoz hasonlóan az új, Játsszuk azt, hogy... ALMA című bemutató is egy rendhagyó szóló előadás, de a szóló szerepet ebben az előadásban egy színésznő - aki szintén a kassai Divadlo Thália színház tagja - Varga Lívia alakítja: az előadásban a mozgás mellett a szöveg is domináns szerepet kap. Az Origoban a táncosnőt a színpadi történésekben is részt vevő négy zenész – a Bélaműhely zenekar – kísérte. Az új darabban a főhősnő vár valakit mindvégig, ám azt a valakit ő nem, csak a nézők láthatják, de ők is csak egy szemvillanásra, mintha csak egy kísértet volna. A történet mozgatórugója ő, akit várnak: egy pap. Neki szól a gyónás, a vallomások életről-halálról és szerelemről.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667994301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása