7óra7

Fátyollal vagy Fátyol nélkül

Fátyollal vagy Fátyol nélkül

2014. 10. 20. | 7óra7

Az incidens október 3-án Verdi Traviata című operájának előadása közben történt a leghíresebb francia operaházban. Az első sorban, közvetlen a karmester mögött ülő, lefátyolozott arcú nézőt az első taktusok felcsendülése után a kórustagok vették észre, miután azonnal feltűnt az ellenőrzőkamerák képernyőjén - erősítette meg a metronews.fr internetes oldal értesülését Jean-Philippe Thiellay, az operaház igazgatóhelyettese. A nő világos színű fátyolt viselt, amely eltakarta a haját, a száját és az orrát is.
"Engem a második felvonás alatt értesítettek. Ilyen még soha nem történt" - mondta az igazgatóhelyettes, aki szerint a kórustagok egy része nem akart tovább énekelni, ha nem talál valamilyen megoldást.

Fátyol nélkül - Kútvölgyi Erzsébet

Két jelenet között, az egyik zenei szünetben, egy jegyszedő ezért odament a nézőhöz és a vele érkezett férfihoz. Az igazgatóhelyettes szerint röviden elmagyarázta a párnak, hogy Franciaországban nem megengedett a lefátyolozott viselet. Megkérte a nézőt, hogy tegye szabaddá az arcát vagy pedig hagyja el a nézőteret. A pár szó nélkül felállt és kiment. "Rövid ideg tartott, nem volt semmilyen incidens" - hangsúlyozta Thiellay.
"Soha nem kellemes arra kérni valakit, hogy menjen ki egy előadásról, ahol elviekben éppen a mások felé nyitásról és a megértésről beszélünk. De itt egy törvény megszegéséről volt szó. Vagy tiszteletben tartja a néző, vagy kimegy" - tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki szerint egyébként az arab turisták jóhiszeműek volt, nem ismerték a francia tiltást.

A francia kulturális minisztérium hétfőn jelezte, hogy az incidenst követően megfogalmazás alatt áll egy írásbeli utasítás a kulturális intézmények számára.

Franciaországban 2011. április 11-én lépett életbe az a fél évvel korábban elfogadott törvény, amely alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot, vagy burkát viselnek nyilvános helyen, azaz az utcán, a tereken, a pályaudvarokon, a repülőtereken, az üzletekben vagy a hivatalokban.

A nikábon csak a szemek számára van egy keskeny rés, a tetőtől talpig a testet eltakaró burkát viselő nő pedig egy hálószerű szöveten látja a környezetét. A törvény megszegőit akár 150 eurós pénzbírságra büntethetik.

A hír mintha csak a Vígszínházban október 11-én bemutatott, Mátyássy Áron által rendezett, Fátyol nélkül című előadásra rímelne. Heather Raffo dokumentumokon alapuló darabja ugyanis nem csak az Irakban élő, hanem az onnan elmenekült, de egy másik kultúrában helyüket nem találó nők helyzetével is foglalkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr37994269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása