7óra7

40! avagy Véges élet - Premier a Jurányiban

40! avagy Véges élet - Premier a Jurányiban

2014. 10. 28. | 7óra7

Az élet véges. 40-nél van vége. Vagy nem…?

A felvetésre érkezett válaszok - nem ABC-rendben:

40! avagy Véges élet - plakát Rudolf Burbergstein, filmrendező: „Az élet egy könyörtelen bokszmeccs, ahol végül mindenkire rászámolják a negyvenet.”

Fabian Delauise-Bartez, író: „Negyven előtt a test fiatal, a lélek siheder. Negyven után a test öreg, a lélek érett.”

Kenyeres Ferenc, rendőr-százados: „Városban ötven fölött büntetünk, negyvennel még lehet haladni nyugodtan.”

Nathjam Szitharta, buddhista szerzetes: „Negyven élet kell ahhoz, hogy megértsük: mi az a negyven.”

Marcy Marane, csellista-popsztár: „A negyvenes pasik már sokkal nehezebben pörögnek föl. Pedig olyan kis cukik! Megzabálnám őket, mmmm… brrrrrrr… miau-miau!”

Kryjt Vanderhaas, misztikus filozófus: „Az emberiség megrendítő erejű száma a negyven. A Bibliában is. Az özönvíz negyven napig tartott. Negyven napig!” (Az özönvíz több, mint egy évig tartott. – a szerk.)

Arthur Rimmeltopf, matematikus, a negyvenes szám kutatója: „A 40 egy egész szám.”

Christopher M. Greene, performer: „Tíz, húsz, harminc, negyven, ötven, hatvan, hetven, nyolcvan, kilencven… és így tovább, a végtelenségig.” (Itt a felvétel megszakad, Chris táncolva leveti magát a szakadékba, szörnyethal.)

Bot Anikó, botanikus: „A majomkenyérfáim és a férjem idén lesznek negyven évesek! Isten éltesse őket!”

Orbán Viktor, miniszterelnök: „Negyven!” (Taps.)

Duga Tibor, vásárló a Media Markt-ban: „Negyvenet adtam ezért a szarért! Ez egy szar! Adják vissza a negyvenet!”

A Füge és a Dumaszínház koprodukciójában létrejövő előadás november 11-én este 7 órától is látható a Jurányi Inkubátorházban.

***

*A bemutató kapcsán Mészáros Béla mondja el, hogyan került bele a produkcióba, és mi az, amibe belekerült.*

Négyen, Bánki Gergellyel, Keszég Lászlóval és Stefanovics Angélával írjátok, rendezitek és játsszátok a 40! avagy véges élet c. előadást. Hogyan állt össze a csapat?

*Mészáros Béla:* Gergő úgymond a csapatkapitány: ő keresett meg minket az előadás ötletével még augusztusban. Tudtam, mivel október közepén lesz egy másik, Katona színházi bemutatóm: az M/S a délutánokat és az éjszakákat kell majd beáldoznom, de nagyon vágytam erre a munkára.

40! avagy Véges élet-próba - Mészáros Béla, Bánki Gergely és Stefanovics Angéla

2003 óta vagy a Katona József Színház társulatának a tagja, és csak ritkán látni téged külsős produkciókban.

Mivel a Katonában májusban még nem tudni, hogy a következő évadban milyen előadásokban fogunk játszani, ezért is nehéz velünk tervezni. De azért ez az utóbbi években megváltozott, és sokan el tudnak vállalni egy-egy külsős produkciót. Ami engem illet, nyaranta a volt osztálytársaimmal, az AlkalMáté Truppal dolgozom együtt, emellett egyszer játszottam az Örkényben is.

A TÁP Színház őskorában pedig – több Katonás színésszel egyetemben – rendszeres fellépője voltál a Minden Rossz Varietének Miért lett ennek vége?

Huszonnégy-huszonöt évesen még szórakozásnak számított az egész napos próbák után fellépni a Varietében, idővel azonban belefáradtunk, és emellett annyian lettünk, hogy már nem volt feltűnő, ha épp nem mentünk el. Inkább hagytuk, hogy olyanok csinálják, akik örömüket lelik benne.

A 40! avagy véges élet az öregedéssel kapcsolatos félelmeket és aggályokat állítja a középpontba. Közeledve a negyvenhez neked vannak valamilyen félelmeid vagy olyan vágyaid, amiket mindenképp szeretnél addig még megvalósítani?

Olyan vágyaim nincsenek, hogy például 40 évesen szeretném elkészíteni életem harmadik nagyjátékfilmjét, vagy hogy hatalmas hírnévre tegyek szert. Az utóbbi időben azon kezdtem el gondolkodni, hogy mennyire ismerem önmagam, és arra kellett rájönnöm, hogy nem tudom, hogy milyen az én igazi énem, hogy ki az, aki igazán szeretnék lenni. Valójában tehát arra vágyom, hogy megtaláljam a saját utamat.

40! avagy Véges élet-próba - Bánki Gergely és Mészáros Béla

A Cabaret Ma sorozat részeként hozzátok létre a produkciót. Mennyiben lesz tényleg kabaré az, amit majd látunk?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy őrültködés. Olyan jelenetek sorozata, amikbe megpróbáltunk többfajta humort belecsempészni. Alapvetően az egész előadásra igaz lesz az, hogy nehéz és súlyos problémákat fordítunk át a humor nyelvére, a kabaré műfajára.

***

*Ezek után Bánki Gergely csapatkapitány is elmondja, mit gondol az előadásról.*

A Férfiak szexuális világa után ismét egy provokatív darabban láthatunk a Jurányiban. Mi adta az ötletét?

*Bánki Gergely:* Sem A férfiak szexuális világával, sem ezzel a mostani darabbal nem volt szándékunk, hogy provokáljunk, bár mindkét előadás szókimondó módon foglalkozik a témával. Nagyon vigyázunk arra, hogy ne bántsunk meg senkit. Ettől függetlenül olyan témákat boncolgatunk, ami lehet, hogy valakit érzékenyen érint. A 40! avagy Véges élet című kabaré például azzal foglalkozik, hogy mi lesz akkor, ha az ember negyven éves lesz. Azért választottuk ezt a témát, mert mind a négyen, Stefanovics Angéla, Keszég László, Mészáros Béla és én, épp a negyven körül vagyunk.

40! avagy Véges élet-próba

Mennyire támaszkodik a történet személyes tapasztalatokra?

Nyilvánvaló, hogy a saját tapasztalatainkat is belevisszük az előadásba. Pont ezek a személyes tapasztalatok adják az előadás apropóját. Persze egy csomó olyan jelenet is lesz benne, ami szándékosan abszurd, teljesen lehetetlen szituációkra épül. Ezekkel torz tükröt mutatunk a nézőnek. Szándékosan felnagyítjuk a harmincasból negyvenessé válással kapcsolatos számtalan aggályt, félelmet, problémát és gondolatot, hogy minél erősebben hasson, és minél felszabadultabban lehessen rajtuk röhögni. Mivel közösen írjuk, rendezzük és játsszuk is az előadást, először az ötleteket gyűjtjük a témához és kitaláljuk a jeleneteket. Igyekszünk minél lehetetlenebb, pikánsabb és kínosabb szituációkat kihozni abból, mikor az ember találkozik a saját öregedésével. Ezekből felépítjük az előadást, aztán megírjuk, végül pedig eljátsszuk, és ha minden jól megy, október 30-án bemutatjuk.

Ez már a második előadás lesz, amit a Dumaszínház és a Füge Produkció koprodukcióban készít a Jurányi Inkubátorházban. Terveztek további közös előadásokat is?

Konkrét tervek egyelőre nincsenek, de egyáltalán nem tartom valószínűtlennek, hogy folytatjuk. A férfiak szexuális világa szerencsére nagyon jól sikerült. Jók a visszajelzések, és folyamatosan nagy érdeklődés kíséri. Remélem, hogy a 40! avagy a Véges élettel is megismételhetjük ezt a sikert és érdemes lesz gondolkodni a folytatáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr467994209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása