7óra7

Gregor Samsa robottá változik a Trafóban

Gregor Samsa robottá változik a Trafóban

2014. 10. 29. | 7óra7

Beszédre és érzelmi reakciókra is képes robot lesz a huszadik század emblematikus irodalmi művének főhőse Oriza Hirata robotszínházában. Emberi arc, emberi kezek, csontváz test, saját élettel. Különleges, mint édesanyja: Irène Jacob.

Az Osakai Egyetem 5 éve folytatott Robot Színház Projektjének jóvoltából végre kitörhet a tudományos-kutatási szférából a high-tech fejlesztésű robot prototípusa. Egy REPLIEE S1 személyében beteheti a lábát egy android a színházba.

Kafka műve ideális robotterep, hiszen Az átváltozás történetének központi témája az emberi lét és a különbözőség, a „másféleség”. Ennek a problémakörnek egészen aktuális oldala jelenik meg ezzel a különleges kísérleti színházi projekttel. Az androidok evolúciója egyre fenyegetőbb veszélyt jelenthet, hiszen minél szabadabbak a robotok, annál bizonytalanabb lehet az emberi szabadság is.

Oriza Hirata a következő mondatokkal oszlatja el azoknak a kétségeit, akik viszolyognának ettől a futurisztikus műfajtól: „Miért tudja elfogadni a közönség a bábszínházat, mint például a japán bunrakut? Az én robotszínházam alapvetően egy innovatív bunraku. Mi több, a bunraku bábjai nem változnak, az én robotjaim pedig technikailag napról napra továbbfejlődnek. Nem tudom, hová vezet a robotszínház, de abban biztos vagyok, hogy izgalmas.”

Az átváltozás/ Android verzió - Irene Jacob

Nem ez az első eset, hogy egy színházi előadásban robot szerepel, de arra eddig még nem volt példa, hogy egy beszélő android alakítson főszerepet. Oriza Hirata a kortárs japán színház egyik legmeghatározóbb, számos díjjal kitüntetett alakja; és Hiroshi Ishiguro, négyszeres RoboCup-győztes mérnök és robotika-szakértő hat éve dolgozik együtt. Ez idő alatt a páros öt darabot állított színpadra különböző típusú androidok és robotok szerepeltetésével. Az átváltozás az első olyan produkciójuk, ami nem japán nyelven zajlik. Nem véletlenül, hiszen ez az előadás nem mindennapi konstrukció: francia-japán koprodukcióban jött létre, és a tokiói premier után rögtön beveszi Európát, köztük a Trafót is. Ishigurot régóta foglalkoztatta már a beszélő robot megalkotásának lehetősége, meg is teremtette Peppert, az önmagáról mintázott szemtelen humanoidot.

Hirata kétszáz színész közül választotta ki a Samsa anyját alakító Irène Jacobot, aki 1991-ben elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznő díját, és a férjét megszemélyesítő Jerome Kichert. A világhírű színészek szakmai tudására ebben az esetben is komoly szükség van – még ha talán másképpen is, mint hagyományos esetben: az android előre beprogramozott szöveget mond, így a színészi eszköztár összes elemét mozgósítaniuk kell a tökéletes interakcióhoz…

A smART! sorozat részeként bemutatandó produkcióhoz kapcsolódóan november 7-én 17.30 órai kezdettel kerekasztal beszélgetést tartanak az okostechnológiák, a mesterséges intelligencia és a robotok színpadi alkalmazásáról a TRAFÓ kávézójában. A rendező részvételével tartott, nyitott szakmai különóra moderátora Szilágyi Árpád, a Magyar Rádió Netidők című műsorának szerkesztője és műsorvezetője. Az előadás utáni közönségtalálkozón pedig lehetőség nyílik megismerkedni a szereplőkkel és az alkotókkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617994197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása