7óra7

Egy díj és egy kívánság - Vicei Natália kapta a Pataki-gyűrű díjat

Egy díj és egy kívánság - Vicei Natália kapta a Pataki-gyűrű díjat

2014. 10. 30. | 7óra7

A kívánság hátterében vélhetően a magyar társulat élén nyáron bekövetkezett vezető- és szemléletváltás áll. Miután lejárt Mezei Zoltán korábbi művészeti vezető mandátuma, a címre Andrási Attila, Antal Attila, Körmöci Petronella és Péter Ferenc pályáztak. Az intézmény fenntartója, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága Andrási Attilát javasolta a pozíció betöltésére.

Szabadkai Népszínház A szabadkai magyar társulat akkor közleményben is jelezte egyet nem értését: "A szabadkai Narodno pozorište-Narodno kazalište-Népszínház Magyar Társulata megdöbbenéssel értesült a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának döntéséről, mely szerint Andrási Attilát javasolja a társulat élére művészeti vezetőnek. A társulat Andrási Attila pályázati programjával nem ért egyet." A Kritikusok Céhe szintén közleményben fejtette ki ellenvéleményét, valamint „az átláthatóság és a szakmai megítélhetőség érdekében” kérte a pályázati anyagok mielőbbi nyilvánosságra hozatalát.

Andrási színházi elképzelése az a polgári-népszínházi ideál, amely talán legszemléletesebben Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza Színház vezetőjének szakmai hitvallásával rokonítható, aki olyan „konzervatív, nemzeti színházban” gondolkodik, amely „kiszolgálja a közönség igényeit” (Blaskó elképzeléseiről és kinevezésének körülményeiről itt olvashat részletesen). Andrási ennek a színházfelfogásnak a szellemében kritizálta akkor a szabadkai Magyar Társulat megelőző munkáját, és ígért változásokat: "Én sem értek egyet a társulat eddigi műsorpolitikájával. Ezért pályáztam. A vajdasági magyar közösség politikai akaratának kifejeződése, a Magyar Nemzeti Tanács, ez ügyben a Kulturális Bizottság úgy döntött, elérkezett az ideje a változásnak. Én ennek a változásnak a szellemében érkezem" – nyilatkozta.

Andrási színházi ars poeticáját Novák Előd, a Jobbik alelnöke is méltatta, aki annak idején éppen őt javasolta a budapesti Nemzeti Színház főigazgatói posztjára a „leköszönő” Alföldi Róbert helyére.

A Szabadkai Népszínház igazgatónője, Ljubica Ristovski, minden szakmai és társulati tiltakozás ellenére 2014. június 10-én Andrási Attilát nevezte ki a Magyar Társulat élére.

A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled) - Csernik Árpád, Vicei Natália

Vicei Natália a szabadkai Népszínház Macbeth című előadásában Lady Macbeth szerepének megformálásával érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat.

A díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (309 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár. A Pataki-gyűrűt tizenharmadik alkalommal adták ki.

A zsűrit Kovács Frigyes színész, Mihályi Katalin újságíró, Verebes Ernő költő-zeneszerző, Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója, valamint összesített szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia színésztagozatos hallgatói alkották.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Kapcsolódó

>>> Kritikuscéh: nyilvánosságot a szabadkai pályázatoknak!

>>> Tiltakozik Andrási Attila kinevezése ellen a Szabadkai Népszínház társulata

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr367994189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása