7óra7

A trollgyerek - Egy elcserélt gyerek története a Kolibri Színházban

A trollgyerek - Egy elcserélt gyerek története a Kolibri Színházban

2014. 11. 08. | 7óra7

A Nobel-díjas írónő költői mesejátékában egy troll banya cseréli el emberi szemnek visszataszító gyermekét egy erdőn átutazó fiatal pár szép, egészséges csecsemőjére. Az anya észreveszi, hogy kisbabája megváltozott, furcsa, ellenszenves tulajdonságai lettek, mégis sajátjaként bánik vele. Férje és a falusiak azonban nem tudnak megbékülni a rút jövevénnyel. Azt gondolják, ha megölik, visszatérhet hozzájuk az elcserélt kisfiú.

Novák János Mint a színház közleményében Novák János felidézte, sok évvel ezelőtt ismerte meg Selma Lagerlöf darabját, amellyel nemrég újra találkozott egy berlini gyerekszínházi fesztiválon. "Mindkét előadásban erősen hatott rám az érzelmes mese. A szerző természetes egyszerűséggel beszél a hit és a szeretet erejéről, de soha nem válik didaktikussá. A tanulság kimondása nélkül is megértjük, megérezzük, hogy a féktelen indulatok, a gyűlölet, a vádaskodás nem vezetnek sehova, általuk nem lehet legyőzni se a trollokat, se a félelmeket, míg az önfeláldozó szeretet csodákra képes" - fogalmazott az igazgató-rendező.

A darabbeli trollgyereket nevelő anya kénytelen szembesülni azzal, hogy az erdőből hazavitt elcserélt gyerek nem olyan, mint amilyen az édes gyermeke volt. "Nehezen kezelhető, problémás, mást eszik, másnak örül, jobban kell rá vigyázni, önmagától, az apa és a falusiak haragjától is óvni kell. A trollgyerek körüli bonyodalmak és az édes fiuk elvesztése a házasságukat is próbára teszi. Megismerjük a felnőttek kétségeit, félelmeit, látjuk milyen tanulási folyamaton megy keresztül az anya, az apa, a háziak és a falusiak" - írta a darabról a rendező.

A jeleneteket egy mesélő köti össze, aki hol az édes gyerek, hol a trollgyerek szemszögéből idézi fel a történetet.

Novák János, aki egyben zeneszerzője is az előadásnak, elmondta, hogy ez alkalommal elsősorban a színészi játékra, és a társulat zenei képességeire épített. Az elhangzó dalbetétek dramatikus jelentőséggel bírnak, hol ellenpontozzák, hol kiemelik a darabbéli konfliktusokat, hangulatokat.

Az új előadás szövegkönyve Kúnos László fordítását felhasználva, Fábri Péter dalszövegeivel, Horváth Péter dramaturg közreműködésével készült el.

A nagyszínpadi produkcióban Fehér Dániel, Mészáros Tamás, Megyes Melinda, Tisza Bea, Mult István, Czupi Dániel, Alexics Rita szerepel. A díszlet és a jelmezek Orosz Klaudia munkái, a zenei vezető Bornai Szilveszter.

Kapcsolódó

>>> „Reagálni kell az új valóságra” – évadnyitó a Kolibriben

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr797994099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása