7óra7

A betűk hatalma és a betűvető feletti hatalom

A betűk hatalma és a betűvető feletti hatalom

2014. 11. 17. | 7óra7

A fiú Ceauseșcu uralma idején az éj leple alatt fehér nyomtatott nagybetűkkel írja tele a város falait: „SZOLIDARITÁS”, „IGAZSÁGOT AKARUNK ÉS SZABADSÁGOT”, „ELÉG VOLT AZ ÉLELEMÉRT VALÓ SORBANÁLLÁSBÓL” – szólnak a fiú sorsát végül megpecsételő sorok. A román titkosszolgálat a falfirkák szerzőjének keresésére indul, és attól fogva, hogy rátalál, Mugur Călinescu élete átitatódik félelemmel, a város ellene fordul, a fenyegetések és az elnyomás mindennapi életének részévé válik, társasági kapcsolatai teljesen leépülnek. A lelki terror miatt pszichológiai problémák alakulnak ki nála, egyetemi felvételijét is elutasítják, majd 17 évesen leukémiában meghal.

NYOMTATOTT NAGYBETŰ

Gianina Cărbunariu témáit általában valós történetekből és eredeti dokumentumokból meríti; aktákat, interjúkat, jegyzőkönyveket dolgoz fel és használ az előadásaiban. A NYOMTATOTT NAGYBETŰ-ben is megjelennek a falra írt szövegek fotói, a szürke ruhás szereplőkre vetítik az akták sorait.

Gianina Cărbunariut nemrég tüntették ki a legnívósabb romániai színházi díjjal, az UNITERrel, dokumentum színházi kategóriában. A független író-rendező legújabb munkái Romámián kívül is számos színház repertoárján szerepelnek, hazánkban a Stop the tempo illetve a Kebab című drámáit vitték már magyar rendezők színre, de az általa írt és rendezett 20/20 és a mady.baby.edu is látható volt Magyarországon.

NYOMTATOTT NAGYBETŰ

Társadalmi-politikai jelentőséggel bíró történetei különleges doku-fikciók, a közelmúlt Romániájának történelmére fókuszálnak. Azokkal a témákkal foglalkoznak, melyek erősen beleégtek a közös tudatba, de nem kerültek feldolgozásra. Gianina Cărbunariu munkáival olyan diskurzust nyit meg, amire szükségünk van – nem csupán Romániában, de Magyarországon is – olvasható a Trafó közleményében.

A Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál (Divádelná Nitra) hat társulatot kért fel a posztszocialista blokkból arra, hogy a Párhuzamos életek — a 20. század a Titkosrendőrség szemével című projekt részeként egy-egy dokumentum-színházi előadást készítsenek, ennek a keretében készült ez a darab is. Magyar oldalról a Szputnyik Hajózási Társaság vett részt a projektben Reflex című produkciójával.

NYOMTATOTT NAGYBETŰ

Az előadás előtt, este fél 7-től Stefano Bottoni történész tart előadást a román állambiztonság levéltáraiban folyó munkáról és arról, hogy Romániában miként dolgozzák fel a múltat, az előadás után pedig Tompa Andrea beszélget a rendezőnővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr647994027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása