7óra7

Kiállítással és slam poetryvel nyitott a 15. Kaleidoszkóp VersFesztivál

Kiállítással és slam poetryvel nyitott a 15. Kaleidoszkóp VersFesztivál

2014. 11. 17. | 7óra7

A GYIK rendezvényház aulájában, a kiállítótér egyik oldalán a magyar irodalom jelentős, a Holokauszt idején meggyilkolt, meghurcolt képviselőit idézik fel Radnóti Miklóstól Kertész Imréig. Köztük van a Sopron mellett, Balfon erőszakos halált halt Szerb Antal is. A tér másik oldalán azoknak állítanak emléket, akik bújtatták, mentették az üldözötteket. A történelmi hátteret a megnyitón Tóth Imre történész vázolta fel, és a jelen lévők nem maradtak vers nélkül sem: Lutter Imre Turczi István Karácsony Jeruzsálemben című versével hívta fel a figyelmet a „valódi emlékezés” fontosságára.

A megnyitó az idei Versfesztivál egyik központi témájához, a Holokauszt Emlékévhez kapcsolódott, ahogy majd a színházi előadások, verskoncertek egy része is. Egy másik tematikus blokk lesz a 25 éve elhunyt Ratkó Józsefre való emlékezés. E körben rendhagyó irodalomórákra, előadóestekre és költőkkel (a Hetek csoport tagjaival) való találkozásokra lesz alkalom.

És ha versfesztivál: a verskoncertek, slam koncertek sora mellett nem maradhat el a szavalóverseny sem, amelyre klasszikus és kortárs költők verseivel is lehetett nevezni.

Kedden délelőtt a Kávészünet Radnóti másképp című verskoncertjére invitálták a helyi középiskolásokat. A Kávészünet klasszikus és kortárs költők megzenésített verseit adta elő, az ismert slammer, Indiana pedig saját szövegeiből olvasott fel.

A közönség tartózkodó hozzáállása és némi technikai hiba miatt a délelőtt kicsit álmosan indult, de aztán a fiatalok egyre jobban ráhangolódtak a dalokra, különösen pedig Indiana szövegeire. A szerelem mellett a közélet is előkerült, és a középiskolások mindkettőre vevők voltak. (Még akkor is, ha a ki szerelmes most kérdésre ketten emelték csak fel a kezüket. Igaz, a ki nem szerelmes kérdésre szintén.) Megtudhattuk, hogy manapság "Bóbita, Bóbita néma, facebookon egy törölt admin", és hogy a szerző által elképzelt, ideális és toleráns Magyarországon "Kerényi Imre a rezidens DJ a Budapest Pride-on", ráadásul "a VB-döntőt a politikusok is a köpködő állóhelyről nézik".

Ma este már színházi előadás is lesz, a Soltis Lajos Színház mutatkozik be a Woyzeckkel. Az előadásról hamarosan részletesen is beszámolunk. A napot Gerendás Péter estje zárja.

Sopron, 2014. november 12.

Kapcsolódó

Kaleidoszkóp VersFesztivál Sopronban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767994073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása