7óra7

Bánffy Miklósra emlékeztek Kolozsváron

Bánffy Miklósra emlékeztek Kolozsváron

2014. 11. 20. | 7óra7

Szép Gyula kolozsvári operaigazgató a Bánffy-napok kezdeményezőjeként mutatta be Prőhle Gergelyt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárát.

Prőhle Gergely ünnepi beszédében elmondta, azt szeretné remélni, hogy ezzel a rendezvénysorozattal a 140 éve született erdélyi polihisztor, operaigazgató, egykori magyar külügyminiszter végleg hazatér szülővárosába, hogy magyarok, románok és németek egyaránt tisztelhessék.

Bánffy MiklósA helyettes államtitkár név szerint is megemlítette azokat, akik a Bánffy Miklós-emlékév előtt is mindent megtettek, hogy a gróf emléke ne merüljön feledésbe. Külön köszönetet mondott Szinetár Miklós rendezőnek, aki a kolozsvári Kékszakállú-előadást is rendezte, Tőkés Erzsébetnek, a kolozsvári Házsongárd Alapítvány ügyvezetőjének, aki a Bánffy-kripta felújítását irányította, és Szebeni Zsuzsa színháztörténésznek, aki - mint fogalmazott - mindent megtett azért, hogy Bánffy Miklós elnyerje az őt megillető helyet a magyar panteonban.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere arról beszélt, hogy a Bánffy-emlékév „az élni akaró, és minden körülmények között új életre kelni képes erdélyiség történetét helyezte újra reflektorfénybe”. Bánffy Miklós példát mutatott az erdélyi közösségnek azzal, hogy 1926-ban Budapestről hazaköltözött szülőföldjére - mondta.

A kékszakállú herceg vára kolozsvári előadásán a Kolozsvári Magyar Opera zenekarát Selmeczi György vezényelte, a Kékszakállú szerepében Szilágyi Jánost, Judit szerepében Molnár Máriát láthatta a közönség. Az előadás után levetítették az opera Szinetár Miklós által rendezett filmváltozatát is.

Kolozsvári Magyar Opera A háromnapos kolozsvári rendezvénysorozat keretében Bánffy Miklósnak az opera világára tett hatását idézik fel. Mint a kolozsvári operaház közleménye felidézi, haladó szellemiségű vezetőként Bánffy megreformálta a magyar operajátszást, merész repertoárpolitikája mellett díszlet- és jelmeztervezőként is részt vett az előadások színpadra állításában.

A Bánffy-napok keretében szerdán levetítik a gróf életéről forgatott, A Nagyúr – Gróf Bánffy Miklós című filmet, és beszélgetést szerveznek a 2001-ben készült film rendezőjével, Szinetár Miklóssal.

A rendezvénysorozat csütörtökön ünnepi operagálával zárul, melyben a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház művészei lépnek színre. A gála műsorán olyan művek részletei szerepelnek, amelyek Bánffy Miklós igazgatása idején kerültek be a magyar operaházak repertoárjába.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597994003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása