7óra7

Scallabouche előadások és improvizációs est a Jurányiban

Scallabouche előadások és improvizációs est a Jurányiban

2014. 11. 24. | 7óra7

Az Alexis Latham által rendezett Semleges nemek című előadás szereplői Hámori Gabriella és Vajda Milán. Az alkotók elmondása szerint a darab olyan kérdéseket vet fel, mint hogy melyek a hagyományos női és férfi szerepek a ma társadalmában; mi az, aminek meg kell felelnie egy nőnek vagy egy férfinak; és mi történik akkor, ha valamelyikük kilép az elvárt szerepből, vagy hogy milyen hatalom, milyen eszközök kötődnek egy-egy nemhez? És valóban lehetséges, hogy eltűnnek életünkből a hagyományos nemi szerepek?

Semleges nemek - Vajda Milán és Hámori Gabriella

Alexis Latham a próbák során alkalmazott szakmai technikája az improvizáció. Az improvizációból és az irodalmi szövegek, dokumentumok adta lehetőségekből egyaránt merítő előadás bemutatója december 18-án este 8 órakor lesz a Jurányiban.

A Scallabouche Társulat gyakran használt improvizációs technikája a Magánélet című előadásban már egy kötött alapszöveg mentén épül ki. A társulat pszichológiai érdeklődése leghatározottabban ebben az áprilisban bemutatott előadásban jelenik meg, amelynek rendezője Gergye Krisztián, és melynek női főszerepét Fullajtár Andrea játssza. Ez az előadás a férfi-nő viszonyt elsősorban az ellentét oldaláról közelíti meg.

Magánélet - Alexis Latham és Fullajtár Andrea

Az előadás arra tesz kísérletet, hogy a főszereplők házastársi konfliktusát a párterápia keretei közé helyezve keressen lehetséges válaszokat, megoldásokat. Hogyan válhat működővé egy ellentétekkel terhes kapcsolat? Hogyan maradhatunk önmagunk a szükséges kompromisszumok ellenére? A Magánélet egy pár múltjából, lehetséges jövőjéből vett jelenetekből áll, amelyek elemzése és módosítása ad lehetőséget számukra az újrakezdésre vagy a lezárásra.

A Noel Coward Private Lives című műve alapján készült előadás legközelebb december 1-én este 7 órától látható a Jurányiban. Az előadást közönségtalálkozó követi, melyen az alkotókkal: Fullajtár Abdreával, Alexis Lathammal és Gergye Krisztiánnal, valamint meghívott vendégként Dr. Bánki György pszichiáterrel nyílik alkalom a beszélgetésre.

Dr. Bánki György

A társulat új improvizációs estje, az Intim Impro ars poétikája szerint mindannyiunkban ott lakozik egy titkos, rejtett én. Ez az, ami a bennünk lévő, olykor eluralkodó zűrzavarért felel. A Scallabouche Theater Intim Impro előadásaiban, ezekben a "one man show"-kban arra tesz kísérletet, hogy kiadjuk, kirajzoltassuk magunkból ezt a rejtett ént. Valamint elgondolkozzunk azokon a kérdéseken, hogy mit kezdünk személyes történeteinkkel, egyéniségünkkel, hogyan látjuk mi magunkat, és hogyan látnak minket mások? És hogy milyen szerepeket alakítunk különböző élethelyzeteinkben?

A maximum 15 fős közönséggel dolgozó Alexis Latham minden alkalommal egy grafikust hív segítségül, aki a közönséggel a személyes sztorik, élethelyzetek, szituációk és szerepek halmazából létrehozza az aznap este történetét. Az Intim Impro egy rövid, ám meghitt együttlét, szauna a lelkünknek, amely esélyt ad arra, hogy a mérgek távozzanak belőlünk, és megtisztuljunk – ígérik az alkotók.

Intim Impro - Alexis Latham

Az improvizációs est idén három alkalommal november 29-én, december 5-én és 19-én látható a Jurányiban, a Scalla teremben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr317993963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása