7óra7

A szatmári Rokonok Debrecenben

A szatmári Rokonok Debrecenben

2014. 11. 25. | 7óra7

A Babarczy László Kossuth- és Jászai-díjas érdemes és kiváló művész által rendezett előadás a tavalyi évadban, bérletszünetben már egyszer vendégszerepelt a cívisváros színházában. A két intézmény közötti bérletcsere-megállapodás értelmében a szatmári színház vendégjáték-sorozatát a debreceniek a jövő naptári év elején viszonozzák, amikor is hat előadás erejéig elhozzák Szatmárnémetibe a Rusznyák Gábor által színpadra vitt Bulgakov: Mester és Margarita című produkciójukat. Szintén az említett együttműködés értelmében láthatta a szatmári közönség 2014 októberének végén a Gemza Péter rendezte Iokaszté királyné című debreceni előadást.

Rokonok

A Babarczy László által színpadra írt darab lemond a korábban általánosan elterjedt szövegváltozatok kegyességéről: a Móricz által a kor színházi ízlése szerint dramatizált változat helyett a regényhez fordul, annak szigorát, kérlelhetetlenségét és éleslátását idézi fel újra. Nem oldódik fel a zsánerek vagy a komikus ellenpontozás kiaknázásában, hanem – akárcsak a regény – őszinte „tragédiát” alkot – olvasható a színház közleményében.

Ha a polgármestert vagy Kardicsot látjuk, nem pusztán sztereotípiákra gondolunk. Nem a nagytőke, a bankár, a politikus sematizált mumusait látjuk magunk előtt, hanem kortárs valóságunkat, amit a korhű díszlet és jelmez nem elfed, hanem éppenséggel aláhúz és kiemel – bizonyítva, hogy a mű keletkezése óta eltelt száz esztendő alatt társadalmunk képtelen volt túllépni legnagyobb problémáin. Úgy érezzük, ismerősek ezek az emberek. És valóban: találkoztunk már velük képernyőn, újságok címoldalain, rosszabb esetben személyesen is – ajánlja az előadást a szatmárnémeti teátrum.

Kapcsolódó

>>> Szatmárnémetiben vendégszerepel a debreceni Iokaszté

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr377993957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása