7óra7

Kovalik Balázs operarendező az idei év Moholy-Nagy Díjasa

Kovalik Balázs operarendező az idei év Moholy-Nagy Díjasa

2014. 11. 27. | 7óra7

A Moholy-Nagy Díjat 2006-ban azzal a céllal alapította a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hogy elismerje azon művészek alkotói tevékenységét, akik az egyetemével azonos értékekre, az integratív gondolkodásra, a szellemi innovációra és a művészeti műfajok közötti átjárásra helyezik a hangsúlyt.

Kovalik Balázs

Kovalik Balázs tizenöt éves kora óta részese és már több évtizede iránymutatója a magyar színházi életnek. Pályája a Pinceszínházból indult, majd a Magyar Állami Operaházon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián keresztül a müncheni August Everding Bajor Színházi Akadémiáig ívelt, ahol 2012-től a zenei színházi és opera mesterképzés vezetője. Amellett, hogy magyar és német nyelvterületen is elismert rendező, aki többek között München, Bonn, Berlin, Hannover, Braunschweig, Nürnberg, Lipcse színpadaira állított darabokat, a magyar kulturális életre a Budapesti Őszi Fesztivál megújítójaként, majd a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatójaként gyakorolt nagy hatást - olvasható az egyetem méltatásában.

Kísérletező, a társművészetek iránt nyitott és befogadó rendező, egyetemi oktatóként az opera, a zenés színház megújításának kutatója. Jelenleg többek közt Wagner A bolygó hollandijának rendezésén dolgozik a Művészetek Palotájának felkérésre, a 2015-ös budapesti Wagner-napok alkalmából.

1999-ben Üstökös-díjat, 2002-ben Nádasdy Kálmán-díjat, Gundel-díjat és Vámos László-díjat kapott. 2003-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el, 2008-ban pedig Térey János javaslatára Aegon Művészeti Társdíjat ítéltek neki.

A korábbi évek Moholy-Nagy Díjasai között szerepel Dieter Rams és Stefan Lengyel designer, Hattula Moholy-Nagy színész, művészeti író, Rubik Ernő építész, feltaláló, Hannes Böhringer művészetfilozófus vagy Gőz László zeneművész, a Budapest Music Center alapító-igazgatója.

Kapcsolódó

>>> Az árnyék nélküli asszony – Kovalik Balázs rendezése Lipcsében

>>> Solaris-opera Kovalik Balázs rendezésében Münchenben

>>> Händel-operát rendez Kovalik Balázs Giessenben

>>> Kovalik formabontó Aida-rendezése Zágráb után Rijekában

>>> Kell nekem ez a kihívás” - Kovalik Balázs új rendezéseiről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr487993937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása