7óra7

Radnótival tér vissza Nyíregyházára a három színész

Radnótival tér vissza Nyíregyházára a három színész

2014. 12. 01. | 7óra7

Az előadás alapját képező esten közreműködik Jávori Ferenc ’Fegya’ és Olajos Gábor, az album zeneszerzői, míg a lemezen Földes László Hobo és a Ghymes egyik frontembere, Szarka Tamás is szerepel. Mindhárom főszereplő nyíregyházi kötődésű: Bakos-Kiss Gábor a szabolcsi megyeszékhelyen tanult, Olt Tamás pedig több évig Nyíregyházán játszott és rendezett, jelenleg mindketten a Nemzeti Színház társulatának tagjai. Lutter Imre, aki az albumot produkciós vezetőként is jegyzi, Nyíregyházán született és tanult, két éve, Radnóti özvegyével, Gyarmati Fannival együtt kapta meg a Radnóti-díjat, előadóművészi tevékenységének elismeréseként. Mellettük a lemez zenei anyagának művészei közül is többen nyíregyháziak.

A holokauszt és Radnóti Miklós halála egy és azonos dátum, a történelem és az emberi, költői sors elválaszthatatlan összefonódása és közös tragédiája. Ennek apropóján azonban nem pusztán egy újabb, Radnóti által ihletett anyag közkinccsé tételéről van szó.

Az első lemezen a költő legismertebb és kevésbé ismert versei újszerű hangvételben, prózai és megzenésített formában hangoznak el, míg a második korongon a Napló és az Ikrek hava közé zárva Turczi István, Vass Tibor és Kovács-Cohner Róbert kortárs szerzők Radnóti által ihletett költeményei kerültek, Jávori Ferenc ’Fegya’ új zongoraszerzeményeivel.

A három főszereplő a lemezen és az olvasószínházi esten is követi a költő útját. Ahogy fogalmaznak: „Akárhányszor újra olvassuk Radnótit, a műveit, annyiszor találjuk meg bennük az élet és az ember újabb színeit, harmóniáit, ellentmondásait, küzdését és gyarlóságát. Mert egyszerre volt ember és költő. Az átélt borzalmak és a megélt szerelem is túlélte őt. És bennünket is túl fog. Ő a verseket hagyta ránk, mi a versei nyomán hagyunk valamit az utókorra, kortársaink, színészek, zenészek és költők révén. A két lemezen Radnóti korát és állandóit idézzük meg, Radnóti Miklós ismert verseivel, prózáival, és három kortársköltő általa ihletett művével.”

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr507993913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása