7óra7

Elfelejtettem – Szlovák nemzetiségi előadás a szeretetről

Elfelejtettem – Szlovák nemzetiségi előadás a szeretetről

2014. 12. 14. | 7óra7

Az 1997-ben alakult, amatőr és professzionális művészekből álló Vertigo Szlovák Színház céljai között a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése szerepel.

Az Országos Szlovák Önkormányzat által fenntartott színház 2008 óta plusz feladatokat vállal: rendeltetése ezentúl nemcsak az előadások létrehozása és utaztatása, hanem olyan szakmai területek felkarolása, rendezvények szervezése, melyek az egyetemes szlovák színjátszással, a gyermekszínjátszással, a drámapedagógiával függnek össze. Ilyenek a gyermek színjátszó táborok, színjátszó szemlék, drámapedagógiai továbbképzések, gyerekelőadások tájolása, színjátszó találkozók és filmes rendezvények – olvasható közleményükben.

Elfelejtettem (Zabudla som)

„Vannak, akik „csak” szórakozni kívánnak, feledni akarják a néha durva valóságot, vannak viszont, akik katarzisra vágynak, mohón szívják magukba a mély, komoly gondolatokat és érzelmeket, együtt lélegeznek a színészekkel, átélik drámájukat, a sorsukban való szédülésüket – a vertigot” – írják névválasztásuk kapcsán.

Ars poeticájuk szerint: egy mai nemzetiségi színház – konkrétabban, a mai szlovák nemzetiségi színház – a szó szoros értelemében nem hagyományőrző és nem is biztos, hogy hagyományteremtő. Viszont mindenképpen követi és tiszteli a hagyományokat. Küldetése és jelentősége olyan, amelyet nem szabad lebecsülni.

Az Elfelejtettem a szeretet története. A szereteté, amely néha súlyként nehezedik ránk, de amely nélkül nem tudnánk, és nem is szeretnénk létezni – áll az előadás felvezetőjében. Az előadás szlovák nyelven, magyar felirattal december 15-én, este fél 8 órai kezdettel látható a Bethlen téri teátrumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437993795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása