7óra7

Törnek és zúznak a Trafóban

Törnek és zúznak a Trafóban

2014. 12. 20. | 7óra7

Törik-zúzzák / SMASHED - Gandini Juggling (UK)

Ez a romantikával átszőtt finom zsonglőrködés az egyik legkultikusabb zsonglőrikon, Sean Gandini fejéből pattant ki, aki a 90-es években hozta létre a Gandini Juggling társulatot. A Törik-zúzzákban a varázslathoz elegendő néhány thonet szék, sok-sok kézügyesség, tengernyi alma és a néhány elegáns filmes gesztus.

Gandiniék eredetileg egy rövid, kültéri produkcióra készültek a Watch This Space Fesztiválon, 2010-ben, de akkora sikert arattak vele, hogy angol és francia támogatással további fejlesztésbe kezdtek, ennek gyümölcsét pedig most Budapesten is élvezhetjük. Gandini bevallása szerint a Törik-zúzzákban megkapta a szabadságot, hogy kicsit sötétebb dolgokat is belepakolhasson a produkcióba, amivel számára is új világot teremthetett meg.

De miért éppen almák repülnek a megszokott zsonglőrlabdák helyett? A váratlan eszközválasztásra a a zsonglőrguru válasza: „Ha nem tudnám, honnan jöttek a képbe az almák, azt mondanám, hogy az Édenkertre utalnak – és az Édenkertet itt a szexuális ártatlanság képeként értem –, de valójában az első ötletem az alma kapcsán két nő és három férfi egyfajta erotikus newtoniánus ügye volt.” (Sean Gandini) Azt pedig, hogy az almából, a gravitációból és Newtonból, hogy lesz erotika, csak akkor tudjuk meg, ha megnézzük az előadást.

Persze gyakorlati tényezők is szóltak a bibliai gyümölcs mellett: „… tökéletes minden szempontból: egyrészt csodálatosan lehet velük zsonglőrködni, másrészt pedig mindenki fogott már a kezében almát, szóval nem valami ismeretlen zsonglőr-izé. Egyébként ma nagyon nehéz színházilag gondolkodni a hagyományos zsonglőrkellékekkel – most például balett táncosokkal meg buzogányokkal dolgozunk, a és ez olyan barokkosan cizellált, a valóságtól elrugaszkodott...” (Sean Gandini)

Törik-zúzzák / SMASHED - Gandini Juggling (UK)

Az előadást nagyban inspirálta Pina Bausch, a koreográfus hatásáról Sean Gandini a következőt nyilatkozta: „Két dolog jött egyenesen Pina Bausch-tól, a többi nem igazán, de ma már az egész produkciót Bausch felől nézik. Az egyik ilyen elem a felvonulás a produkció elején és végén, amikor mindenki lassan, egy vonalban keresztülsétál a színpadon zsonglőrködés közben. A másik ilyen jelenet, egy klasszikus rész, amikor a férfiak bosszantják a nőket, ez egy Pina Bausch kép”.

A 20 éve az újcirkusz frontvonalában szereplő társulat folyamatosan újragondolja és felpezsdíti a zsonglőrködés lehetőségeit. Titkuk a kínosan precíz összhang és a tökéletes időzítés. Előadásaikkal a zsonglőrködés felhőtlen örömünnepére invitálnak. 40 különböző országban összesen több mint 4000 előadáson vannak már túl. A radikális avantgárd zsonglőrködést szórakoztató, család-barát formába tudják önteni.

A Trafóban háromszor lesznek láthatóak, január 3-5. között, minden alkalommal 20 órakor.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747993741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása