7óra7

Karamazov testvérek - Premier a Radnóti Színházban

Karamazov testvérek - Premier a Radnóti Színházban

2014. 12. 21. | 7óra7

A Karamazov testvérek - Horváth Csaba Oresztész - rendezése mellett - a Radnóti Színház idei évadának második bemutatója. Dosztojevszkij regényének színpadi változata a Csehov-, Osztrovszkij- és Babel-bemutató után a színház orosz-sorozatának legújabb darabja.

Az előadás érdekessége, hogy Morcsányi Géza dramaturg az eredetileg sokszereplős regényből egy nyolcszereplős, csak férfiakra átdolgozott verziót készített - olvasható a színház közleményében.

Rétfalvi Tamás, Adorjáni Bálint, Gáspár Sándor és Szabó Kimmel Tamás a Karamazov testvérek című előadás próbáján

Az előadásban a Radnóti Színház művészei - Adorjáni Bálint, Bálint András, Gazsó György, Pál András és Rétfalvi Tamás - mellett három vendégszínész - Gáspár Sándor, Jordán Tamás és Szabó Kimmel Tamás - játszik.

Dosztojevszkij regénye a világirodalom egyik legnagyobb hatású, örök érvényű darabja. "Minden mozzanatában minden benne van: szeretet és undor, aljasság, kéjvágy és testvéri érzelmek, gyilkos indulatok és tiszta szerelem. Éteri vágy a jóságra, a világ megértésére, az élet értelmének megtalálására" - olvasható az előadás ismertetőjében.

Jordán Tamás és Rétfalvi Tamás a Karamazov testvérek című előadás próbáján Mint írják, Dosztojevszkij regényéből számos színpadi adaptáció született, a Radnóti színházbeli változat a megrendítő gyilkossági dráma révén elsősorban a legfontosabb regényalakok szinte emberfeletti küzdelmét állítja előtérbe, azt a küzdelmet, amellyel a választ keresik az örök emberi kérdésre: miért élünk?

Mint Morcsányi Géza elmondta, a munka során az alapvető döntéseket Valló Péterrel közösen hozták meg. A legelején megállapodtak, hogy arról szóljon ez az adaptáció, hogy mi értelme van az életnek, van-e értelme egyáltalán. Megegyeztek, hogy részben technikai, részben színházi okból nem lesznek női szereplők a színdarabban. Megegyeztek abban is, hogy a regény transzcendentális rétege minél inkább legyen jelen, tehát jelenjenek meg az emblematikus képzelt figurák, mint az inkvizítor vagy az ördög.

"Fontos volt, hogy legyen egy jól követhető történet, és közben a rejtettebb tétje a regénynek, hogy milyen esélyei vannak az embernek a boldogságra, a megváltásra, van-e isten vagy nincs, úgy tudjon kibomlani, hogy mindenki által érthető legyen" - fogalmazott a dramaturg.

A Radnóti Színház előadásában Gáspár Sándor a Karamazov-fiúk apját alakítja, Adorjáni Bálint, Rétfalvi Tamás, Pál András és Szabó Kimmel Tamás a négy fiú szerepében látható. Jordán Tamás a Sztarecet, Gazsó György az Ördögöt játssza, míg Bálint András a Nagy inkvizítorként lép színpadra. Az előadás díszletét Bagossy Levente, a jelmezt Benedek Mari tervezte.

Az előadás a bemutató után, ebben az évben még két alkalommal látható: december 22-én és 26-án este 7 órai kezdettel.

Kapcsolódó

A Karamazov testvérek a Radnóti Színházban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr637993737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása