7óra7

Maximumon jár a Pécsi Nemzeti Színház

Maximumon jár a Pécsi Nemzeti Színház

2014. 12. 29. | 7óra7

Rázga Miklós elmondta, hogy az eddigi bérlet- és jegyeladások alapján jó esély van arra, hogy 2015 májusának végére elérik a tavalyi 120 ezres látogatószámot.

Rázga Miklós

Emlékeztetett arra, hogy a színház produkcióira 5-6 évvel ezelőtt még csak 65 ezren voltak kíváncsiak. A 120 ezres nézőszám 91-92 százalékos kihasználtságot jelent és több mint 400 előadással érték el, ezt szinte már képtelenség túlszárnyalni.

Hangsúlyozta, hogy a jegybevétel már 180 millió forintot tesz ki a teátrum 700 milliós állami és önkormányzati támogatása mellett, ami jónak mondható.

A direktor felidézte, hogy a PNSZ hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatót tervez 2014/2015-ben. Az első premier Eisemann Mihály-Szilágyi László Én és a kisöcsém című operett-bohózata volt szeptember 26-án, Bőhm György rendezésében.

Szintén a nagyteremben játszották, illetve játsszák majd William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát, Bizet-Scsedrin-Riederauer Carmen című balettjét, Barrie-Charlap-Leigh Pán Péter című családi musical-előadását, Balogh Elemér-Kerényi Imre Csíksomlyói passió című játékát, továbbá Mozart Don Giovanni című operáját.

Carmen

A kamarateremben Ránki György Andersen meséje nyomán írt zenés komédiája, a Pomádé király új ruhája, Harold Pinter A születésnap című abszurd játéka, Patrick Marber Közelebb! (Closer) című "nyers szerelmi látlelete", Martin McDonagh A kripli című "kis szigeti groteszkje", továbbá Tóth Krisztina zenés időutazása, az Évek Vándora, valamint a Pécsi Balett Orfeusz és Euridiké című produkciója lesz műsoron.

Rázga Miklós az évad eddigi bemutatóival kapcsolatban elmondta: a legmesszebbmenőkig elégedett volt a Carmen, valamint a Pomádé király új ruhája című darabokkal. Szavai szerint nem emlékszik, hogy az előbbihez hasonlóan jó balettelőadást látott volna, utóbbi pedig - érdekes történetének, zenéjének és humorának, valamint a kiváló rendezésnek köszönhetően - nemcsak a gyerekeknek, hanem láthatóan a felnőtteknek is nagyon tetszik.

Hozzátette: meglepően nagy, operett- és musical-előadásokhoz mérhető az érdeklődés a Szentivánéji álom című produkció iránt. Bár igazi klasszikus Shakespeare-darabról van szó, látványvilága, humora és izgalmai révén a fiatalabb generáció tagjai számára is vonzóvá vált.

A kripli - Tóth András Ernő, Farkas Sándor, Vlasits Barbara, Urbán Tibor, Uhrik Dóra, Füsti Molnár Éva

Rázga Miklós a színház infrastruktúrájára vonatkozó kérdéseire azt mondta: e téren "mindig történik valami". Utalt rá, hogy az elmúlt években megújult az épület külső homlokzata, közönségforgalmi részei, balett-terme. Az idei évadnyitóra a jegypénztárt és a kamaraszínház bejáratát modernizálták.

A direktor egyre sürgetőbb feladatnak tartja a színpaddeszkák, és az immár huszonöt éves, elavult gépészet, lámpapark cseréjét. Elmondta: a hangosító rendszer berendezéseit már bérelniük kell azért is, hogy vendégül tudják látni a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) előadásait.

Rázga Miklós elmondta, ezen fejlesztések összértéke akár több száz millió forint is lehet, de reményét fejezte ki, hogy a jövőben a város támogatásával több szakaszban ezekre is sor kerülhet.

Kapcsolódó

Felújításokat követően megnyílt a Pécsi Nemzeti Színház évada

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr567993701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása