7óra7

Csőre Gábor kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Csőre Gábor kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

2014. 12. 31. | 7óra7

A Ruttkai Éva (1927-1986) emlékére alapított díjat minden évben a színésznő születésének december 31-i évfordulója alkalmából adja át lánya, Gábor Júlia annak a művésznek, aki az adott évben a társulat titkos szavazása alapján a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

Csőre Gábor, Gábor Júlia

Az elismerést Ruttkai Éva, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész születésnapjának előestéjén, a Lumpáciusz Vagabundusz című előadás után adták át a Vígszínházban.

A díjazott személyéről a Vígszínház társulata mindig titkos szavazással dönt, így a Ruttkai Éva-emlékgyűrű átadása azért is különösen izgalmas, mert előre soha nem lehet tudni, ki részesül az elismerésben.

Elsőként Marton László, a Vígszínház főrendezője köszöntötte az ünnepségen részt vevőket, megemlékezett Ruttkai Éváról, majd egy filmes összeállítással folytatódott az emlékezés. Ezt követően átadta a szót Várnai Péter művészeti titkárnak, aki a szavazatokat tartalmazó dobozból egyenként vette ki a voksokat, és olvasta föl a neveket. A szavazatok számlálása Fesztbaum Béla feladata volt, aki a múlt évben kapta meg az elismerést. Az utolsó szavazat felolvasása után azonnal kiderült, hogy kinek a neve hangzott el legtöbbször, azaz kinek értékelte idén a társulat a művészi teljesítményét.

Csőre Gábor

A Vígszínház nagy szeretettel emlékezik a legendás színésznőre, aki 2014-ben lenne 87 éves. Az emlékére alapított díjjal 27 éve jutalmazzák a társulat kiválóságait.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadásokban nyújtott művészi teljesítmény alapján ítéli oda a díjat, a gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

Csőre Gábor 2002-ben egyszer már elnyerte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. Az idén a színész a Toldi A Mester és Margarita és a Ha majd egyszer mindenki visszajön... című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a társulat.

A Ruttkai Éva aláírásával díszített gyűrűvel elsőként 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a társulat. A kitüntetettek sorában van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva és Fesztbaum Béla.

Szigethy Gábor, Csőre Gábor, Gábor Júlia

Csőre Gábor Budapesten született. 1993-ban vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre Marton László osztályába, de már igen fiatalon megismerkedett a színházzal. Előbb a Rádió Gyermekstúdiójában, majd az Ascher Oszkár Színpadon, a Nemzeti Színház Stúdiójában, illetve a Bodnár Sándor Drámai Akadémián tanult. A színművészetis diploma megszerzése után 1997-ben azonnal a Vígszínházhoz szerződött, s azóta is társulatunk tagja. Több filmben nyújtott emlékezetes alakítást, és az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész. Több rádiójátékban szerepelt, számos hanglemezfelvétel köthető a nevéhez. 2002-ben Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 2004-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, 2010-ben "A kiscsillag is csillag"-díjat kapott. 2014-ben másodízben díjazta a Vígszínház társulata a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr647993687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása