7óra7

Butoh maraton a MÜSZI-ben

Butoh maraton a MÜSZI-ben

2015. 01. 03. | 7óra7

Az alkotó, Czap Gábor így vall a kísérletről: "Mégis, mik az elképzeléseim, mit várok, szeretnék tőle? Mélyülést, mélyülést, mélyülést. Valami kiégetődést; ahogy a tűz, a hevítés kiégeti a lényegtelent, és csak a nemesfém marad. Valami bejáratódást; nem automatizmust, de a (színpadi) jelenlét „rutinná” válását.

Hangolódást a „butoh spiritre”, amit nem tudok szavakba önteni, de vannak már tapasztalásaim róla. A feszültség (tension, intension) feloldódását. A hétköznapok elfogadását. (El)fogadni és otthonosan mozogni a praktikumban is: megszervezni a segítőket, és ha nincsenek, magam megoldani: a technikát, a nézők fogadását, önmagam egész-ként tartását, megszervezni a publicitást, és persze legszebbek a váratlan események, amiknek felmerülésére ugyancsak kíváncsi vagyok. Hogyan tudom alkalmazni a bármivel való rezonanciát a gyakorlatban.

A váltás természetességét a „hétköznap” és a butoh között, illetve ennek a kettősségnek a feloldását, meghaladását. És persze a kreativitás bontását: szeretnék díszleteket, színpadi elemeket, kosztümöket, hangokat, zenéket, fényeket kipróbálni, kísérletezni könnyedén, a jelenlét prioritása mellett.

… és valószínű, hogy valahol inspirál az is, hogy Masaki Iwana butoh táncos pályája egy szakaszán 150 kísérleti performanszt „adott elő” Japánban (no, nem egymást követő estékben), amiben egyszerűen mozdulatlanul állt, anyaszült meztelenül.

15 estére jött ki a számosság, praktikus, és „mágikus” megfontolások, egyeztetések után. Két hét már elég hosszú idő, hogy sok minden megmutatkozhasson, és kipróbálható legyen, és az eggyel több alkalom túlmutat a lezáráson."

A Radikális Szabadidő Színház a korlátozott nézőszám (esténként 15 fő) miatt kéri, hogy az érdeklődők a radikalis.szinhaz@gmail.com címen lehetőleg előzetesen regisztráljanak. Az előadások minden este 20 óra 30-kor kezdődnek. Belépő helyett önkéntes adományokat elfogadnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr717993679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása