7óra7

A Bolsojban vettek végső búcsút rajongói Jelena Obrazcovától

A Bolsojban vettek végső búcsút rajongói Jelena Obrazcovától

2015. 01. 15. | 7óra7

Ezrek járultak Obrazcovának a híres teátrum nagyszínpadánál felállított ravatalához. Sokáig kellett várakoznia az utcán azoknak, akik be akartak jutni a színházba, ahol virágokkal és főhajtással tisztelegtek a mezzoszoprán királynője előtt. A Rosszija 24 állami hírtelevízió többször is beszámolt a búcsúztatóról.

Jelena ObrazcovaA tévé tudósítása szerint a Bolsojban, amelynek színpadán főiskolásként lépett fel először a világ operaszínpadainak ünnepelt mezzoszopránja, szakítottak a korábbi hagyománnyal, amikor a nagyszínpadon helyezték el a művész ravatalát. A búcsú óráiban a színház szimfonikus zenekara játszott, és Obrazcova legnevesebb áriái hangzottak el.

A ravatalnál Mihal Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködésért felelős különmegbízottja olvasta fel Vlagyimir Putyin részvéttáviratát. Beszédet mondott Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter és Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes is.

Utóbbi elmondta, hogy tavaly decemberben hozták létre a Jelena Obrazcováról elnevezett akadémiát, a művész tele volt tervekkel, beszéltek a Csajkovszkij zenei versenyről. Arra kérte a búcsúzókat, hogy még egyszer tapssal adózzanak Obrazcova nagysága előtt. A felszólítást 10 perces taps és ováció követte.

A neves operaénekes hétfőn, 75 évesen hunyt el egy berlini klinikán. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerint az operaénekesnő leukémiában szenvedett. "Tavaly december 30-án műtétet végeztek rajta, de kómába esett, és bár különböző módszerrel próbálkoztak, még kedvenc kutyáinak hangját is lejátszották neki, nem tudták magához téríteni" - mondta el az újságnak Jelena Hrisztyenko, a művésznő egyik legjobb barátnője.

"Kevesen tudták, hogy beteg, titkolta a diagnózist, de küzdött. Az utóbbi évben sokat beszélt a halálról, és azt mondta, hogy attól nem kell félni, mert egy másik világba költözik át és nem kell sírni, amikor valaki eltávozik. (...) Mélyen vallásos volt" - árulta el a Komszomolszkaja Pravdának Hrisztyenko.

A moszkvai Bolsoj SzínházJelena Obrazcova koporsóját a Bolsojból az orosz ortodox egyház főtemplomába, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba vitték, ahol egyházi szertartással búcsúztatják csütörtökön. Obrazcovát még aznap a számos híres orosz és szovjet művész, közéleti személyiség és politikus nyughelyéül szolgáló novogyevicsi temetőben helyezik örök nyugalomra.

A világhírű orosz operaénekesnő 1939-ben született Leningrádban, s már ötéves korában énekelni kezdett. Az orosz mezzoszoprán több mint 80 orosz, valamint európai klasszikus és a 20. századi opera legnagyobb szerepeit énekelte. Egykori partnere, José Carreras katalán sztártenor épp Szentpéterváron készült a fellépésre, amikor Obrazcova meghalt. Carreras azt nyilatkozta, hogy az orosz énekesnő fantasztikus művész és kiváló partner volt.

Jelena Obrazcova az orosz operaénekesnők közül elsőként énekelte Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájában Judit szerepét - emlékeztetett a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A Ferencsik János vezényletével és az Operaház zenekarával 1981-ban készült felvételen Jevgenyij Nyesztyerenko orosz operaénekes volt Obrazcova partnere.

A nyáron Obrazcova még játszott a moszkvai Szatíra színházban a Rekviem Radameszért című tragikomédiában, felvállalva a három kiöregedett operaénekesnő egyikének szerepét. Prózai színészként is nagy sikert aratott.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437993585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása