7óra7

Szociopoly - társasjáték felnőtteknek a Jurányiban

Szociopoly - társasjáték felnőtteknek a Jurányiban

2015. 01. 17. | 7óra7

A szervezők szerint több okból is izgalmasnak ígérkezik ez a program. Elsőként azért, mert ez egy színházi társasjáték, ahol a közönség - akik a társasjáték játékosai - döntéseikkel érdemben befolyásolhatják a játékbeli sorsuk alakulását. (Színészkedni nem kell, bár megadják a lehetőséget a közös játékra!)

Másodsorban azért, mert olyan témát dolgoztunk fel, ami a mai magyar társadalom egyik legfájdalmasabb kérdése: a mélyszegénység problémaköre.

Szociopoly - Jaskó Bálint

Harmadrészt csapatjáték lévén nem csak a színészek által eljátszott drámát ismerhetik meg és a szegénységben élők dilemmáit, hanem játékostársaink véleményét és gondolkodásmódját is.

Negyedrészt kipróbálhatják, hogy saját élettapasztalataikra épülő stratégiáik működőképesek-e a szegénység keretei közt vagy ebben a világban másféle logikát kell követni az életben maradáshoz?

Ma Magyarországon az emberek 15%-a, a gyerekek 25%-a él az uniós szegénységi küszöbnél kevesebb jövedelemből. Minden ötödik gyerek olyan családban nő fel, ahol senkinek nincs rendszeres, bejelentett munkája. Ezek a családok segélyekből, családtámogatásból és alkalmi vagy fekete munkából tartják fenn magukat. Egyre általánosabbá válik az a nézet, hogy a hazai segélyezési rendszer túlságosan bőkezű, az emberek inkább erre alapoznak, mert jobban megélnek így, mintha elmennének dolgozni.

“Szociopolyzás” közben bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, támogatásokból, fekete munkából szerezhető jövedelem. Egy átlagos hónap napjain haladunk végig, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélniük a hónapot – olvasható a közleményben.

Szociopoly - Fábián Gábor

Ön vajon befizetné megmaradt utolsó forintjaiból a csekkeket? Feketén dolgozna vagy legálisan? Jelentkezne közmunkára? Venne gyógyszert, vagy éppen új cipőt a gyereknek? Ha nincs más, kérne uzsorakölcsönt? Banális kérdések, ugye? Hiszen mindenki tudja a helyes választ. Kivéve, ha magunkról van szó...

Az eddigi tapasztalatuk az volt, hogy a diákok okosak, és ha kellett, kíméletlenül racionálisak voltak. Felnőttként talán sokkal nehezebb meghozni a fájdalmas döntéseket. Most kiderülhet, hogy a felnőtt nézőknek hogyan megy mindez.

A Szputnyik Mentőcsónak Egysége január 20-án, 21-én és február 5-én este fél 8-tól játssza a Szociopolyt a Jurányi Inkubátorházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97993567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása