7óra7

José Cura Otellót énekli az Operaházban

José Cura Otellót énekli az Operaházban

2015. 01. 31. | 7óra7

José Curát február 6-án, jövő pénteken a Mindenki Operája sorozat keretében megrendezett nyilvános főpróbán jelentős kedvezménnyel hallhatják diákok, nagycsaládosok és nyugdíjasok. Ezt még két rendes előadás követi február 8-án és 11-én. Cura Vámos László Otello-rendezésében lép színpadra Pasztircsák Polina (Desdemona) és Fokanov Anatolij (Jago) oldalán, Marco Comin vezénylete alatt.

José CuraA világhírű operaénekes rendezőként is szívesen bemutatkozna Magyarországon. "Az elmúlt években csaknem tíz produkciót hoztam létre, melyek mindegyikét jól fogadta a közönség és a kritika egyaránt. Karlsruhei Sámson és Delila-produkciómat (2012) DVD-n is kiadták, 2012-es liege-i Parasztbecsület-Bajazzók-, valamint 2013-as Buenos Aires-i Otello-rendezésemet pedig az év egyik legjobbjának választották. Remélem, egy nap Magyarországon is létre tudok hozni valami hasonlót!" - fogalmazott José Cura.

Elmondta azt is, hogy nagyon szeret Magyarországon dolgozni; nemcsak a muzsikusokkal, énekesekkel és karmesterekkel jó a kapcsolata, hanem a háttérben dolgozó szakemberekkel - sminkesekkel, öltöztetőkkel, technikusokkal - is nagyszerű az együttműködés. Megjegyezte, hogy a szakmai kötelékeken kívül számos, köztük több igazán közeli barátság fűzi Magyarországhoz.

José Cura idén még kétszer hallható Magyarországon: február 21-én Mahó Andreával ad popkoncertet a Papp László Sportarénában, május 3-án pedig Győrben lép fel egy operaária-koncerten a Győri Filharmonikus Zenekarral és Rost Andreával.

Az argentin tenor gyakori vendég Magyarországon. Teljes operaelőadásban először 2008-ban láthatta a hazai közönség, amikor a Szegedi Nemzeti Színházban az Otello címszerepét énekelte. Ugyancsak a Tisza-parti városban alakította Cavaradossit 2009 tavaszán. Legutóbb a tavalyi Budapesti Tavaszi Fesztiválon, szintén Cavaradossiként kápráztatta el a Magyar Állami Operaház közönségét.

Az 52 éves énekest sokan korunk egyik legnagyobb tenorjának tartják. Veronában lépett először operaszínpadra 1992-ben. Két évvel később megnyerte a Plácido Domingo által alapított Operalia nemzetközi énekversenyt. A fiatal tenoristát az 1990-es évek új csillagaként emlegették, szerződésajánlatokkal halmozták el, Párizsban, Londonban, Milánóban, New Yorkban is ünnepelte a közönség. 1997-ben kirobbanó sikert aratott kedvenc zeneszerzője, Giuseppe Verdi Otellójának címszerepében, Claudio Abbado vezényletével és a Berlini Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr527993451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása