7óra7

Elhunyt Bitskey Tibor, a Nemzet Színésze

Elhunyt Bitskey Tibor, a Nemzet Színésze

2015. 02. 02. | 7óra7

Bitskey Tibor Bitskey Tibor Bitskey Lajos és Altziebler Erzsébet gyermekeként született, és Rákoskeresztúron élt 12 éves koráig. Nagybátyja Altziebler Pál zeneszerző, karmester és hegedűművész által vezetett kis színházi társulatban ismerkedhetett meg a színjátszással.

A Színművészeti Akadémiát 1953-ban végezte el, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa, 1959–1964 között a Nemzeti Színház, 1964–1974 között a Vígszínház tagja volt. 1974–1996 között a Thália, illetve az Arizona Színház vezető művészeként szerepelt.

Megjelenése, szép orgánuma a hősszerepek megformálására tették alkalmassá. Számos filmszerep és televíziós alakítás is sorakozik színházi szerepei mellé. Emellett szinkronszínészként is sokat foglalkoztatták - többek között Sean Connery magyar hangjaként ismerhettük.

Bitskey Tibor több mint hatvan év alatt - különböző színpadokon - megformálta többek között Cyranot, Dugovics Tituszt, Armand Duvalt A Kaméliás hölgyben, Trisztánt, Robin Hood-ot, Oresztészt, Octaviust, Lepidust, Mátyás királyt, Csongort, Vejnemöjnent, de alakította a sátánt, Janus Pannoniust, Kossuth Lajost, Bánk Bánt, Héraklészt, Szaladin szultánt, Ferenc császárt és Bolyai Farkast is. A hatalmasságok mellett hétköznapi lelkeket is pontos emberismerettel és szakmai alázattal teremtett.

Bitskey Tibor az ötvenes, hatvanas és hetvenes években olyan filmekben játszott jelentős szerepeket, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok, a Szerelem, a Zrínyi-sorozat vagy a Rab ember fiai.

A II. Kerületi Önkormányzat, amely 2012-ben a kerület díszpolgárává fogadta, saját halottjának tekinti a színművészt. A színművész több mint hatvan évet élt a városrészben. Bitskey Tibort a kerület mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Színház és a szolnoki Szigligeti Színház is saját halottjának tekinti.

2012. január 22-én Hódmezővásárhelyen átvehette a Bessenyei-díjat.

2013. március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

2014. szeptember 29-én a Nemzet Színésze lett.

Kapcsolódó

Bitskey Tibor és Cserhalmi György a Nemzet Színészei

Bitskey Tibor és a Fandante kapták a Bessenyei-díjat

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167993443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása