7óra7

A nyomorultak a Szegedi Szabadtérin debütál

A nyomorultak a Szegedi Szabadtérin debütál

2015. 02. 03. | 7óra7

Szirtes Tamás rendező, a színház igazgatója a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Victor Hugo regénye alapján készült musicalt 1999-ben már bemutatta a Madách Színház. Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg musicaljét, amelyet akkor is ő rendezett, több mint kétszázszor játszották.

Mint Szirtes Tamás elmondta, most döntenie kellett arról, hogy a 16 évvel ezelőtti produkció szereposztását részben megtartsa-e. Végül azonban az új előadásba új szereplőket választott. A hatalmas energiájú, lendületű darabot, amelynek története mintegy 40 évet ölel fel, kettős, bizonyos szerepek esetében pedig hármas szereposztásban játsszák.

A musical két legendás szerepe közül Jean Valjeant Miller Zoltán, Tóth Attila és Zöld Csaba, Javert alakját pedig Debreczeny Csaba, Feke Pál és Egyházi Géza formálja meg. Enjolras szerepét Nagy Balázs és Fejszés Attila, Mariust Borbély Richárd és Solti Ádám játssza. Fantine-t Baranyai Annamária és Vágó Bernadett, Cosette szerepét Tóth Angelika és Foki Veronika, Eponine figuráját Simon Boglárka és Tóth Andrea fogja életre kelteni. Thénardiernéként Sáfár Mónika és Balogh Anna, Thénardier-ként Nagy Sándor és Weil Róbert látható majd.

Szirtes Tamás

A rendező kiemelte: a darab fontos szerepe a Püspök, aki Jean Valjean egész történetét megfordítja. A musicalből készült filmben az a színész - Colm Wilkinson - játszotta a figurát, aki az eredeti előadásban Jean Valjeant alakította. Ezt a gesztust kívánta megismételni, amikor a színház egykori előadásában Jean Valjeant játszó Vikidál Gyulát kérte fel az új produkcióban a Püspök szerepére. A másik szereposztásban Csengeri Attila formálja meg a figurát.

Szirtes Tamás kiemelte: Szegedre a Mamma Mia! című előadásuk tavalyi meghívása és sikere után térnek vissza, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal kreatív és inspiratív kapcsolatuk alakult ki.

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója kiemelte: az idei jegy- és bérleteladásuk a tavalyi szezont is felülmúlta, háromszor annyi bérletet adtak el eddig, mint tavaly.

Felidézte, hogy A nyomorultak első magyarországi bemutatója 1987-ben Szegeden volt, az új előadás azonban teljesen más lesz, mint bármelyik korábbi. Filmszerű megoldást terveznek, amely a szegedi szabadtéri színpad monumentalitásához és a Madách Színház épületének atmoszférájához is jól illeszkedik. Hozzátette, hogy a produkció a musicalműfaj elmúlt 30 évbeli - technikai, előadásmódbeli - fejlődését is ki fogja fejezni.

Az előadás díszlettervezője Kentaur (Erkel László) elmondta: a musicalirodalom egyik legnehezebb és legszebb darabjáról van szó, amelynek története több helyszínen, több idősíkban játszódik. Modern szellemiségű díszletet szeretnének, amely azonban illik az 1800-as évek elején játszódó történethez, folyton mozgásban lévő, flexibilis díszletet, amely mindkét színpadon élményt nyújthat a néző számára. Az előadás hátterét egy hatalmas ledfal adja majd, amely furcsa kontrasztban lesz a klasszikus stílusú, valós felületű díszletelemekkel, ugyanakkor új ízt ad a darab számára.

A produkció jelmeztervezője Rományi Nóra, koreográfusa Tihanyi Ákos, zenei vezetője Kocsák Tibor, játékmestere Bencze Ilona.

Az előadás augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 19-én, 20-án és 21-én látható Szegeden, Miller Zoltánnal és Debreczeny Csabával a főszerepben.

Kapcsolódó

Büszke vagyok rá, ha profinak neveznek minket - beszélgetés Szirtes Tamással

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847993423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása