7óra7

Gólem Színház - Pizza Kamikaze a Jurányiban

Gólem Színház - Pizza Kamikaze a Jurányiban

2015. 02. 14. | 7óra7

„Két nappal azután, hogy végeztem magammal, munkát találtam egy pizzériában. Nem túl nagy szám, de átmenetileg jó lesz!" A főszereplő, Háim – akinek a neve héberül azt jelenti: élet – egy nap telespriccelte vérrel az albérletét egy lány miatt, majd az öngyilkosok gyűjtőhelyén olyan hírt kap, ami alapjaiban változtatja meg eddigi „halálát". Ebben az abszurd, groteszk világban az öngyilkosok úgy „élnek tovább”, ahogy végeztek magukkal: az ereiket felvágók vérző csuklóval, a vízbe ugrók elkékülve, a magukat fejbe lövők lyukkal a halántékukban, míg az öngyilkos merénylők leginkább egy gyrosra hasonlítva töltik napjaikat – olvasható a színlapon.

Pizza Kamikaze - Háim

A Pizza Kamikaze egy minden ízében új magyar dráma, mely egy kifejezetten érzékeny problémakört kutat: az öngyilkosságot. A témát ezúttal nem a környezet, a gyászolók, a család vagy a barátok, hanem az öngyilkosok szemszögéből ábrázolják, így egy egészen új, abszurd humorral átszőtt narratíva született. A történet, miközben végig az öngyilkosokon keresztül mutatja a világot, rendkívüli módon mégis himnuszt zeng az élet fontosságáról és a halálba menekülés értelmetlenségéről – folytatódik a felvezetés.

Vinnai András Etgar Keret Kéjtáná sel Kneller (Kneller tábora) című művét felhasználva írta meg a Pizza Kamikazét. Etgar Keret Izrael egyik legismertebb kortárs írója, akinek ezt a kisregényét már több mint huszonkét nyelvre fordították le. “Etgar Keret első könyvének megjelenése idején Izraelben éltem, emlékszem az első reakciókra, hogy egy egészen új hangot hozott az izraeli irodalomba és ez így van a mai napig. Annyira különleges szemszögből nézi a világot, határtalanul bátor a nyelvezete és stílusa, egyértelmű volt, hogy a leginkább hozzá illő színpadi szerző Magyarországon csak a hasonlóan bátor és egyedi Vinnai András lehet” – mondta Borgula András rendező.

Pizza Kamikaze - Huzella Júlia, Schmied Zoltán, Bánki Gergely

Az előadás most több elemében megújulva kerül ismét műsorra. Számos új vizuális effekttel, friss zenei anyaggal gazdagodott, és új a szereplők között Hajmási Dávid, aki a Kaposvári Egyetem egyre több független színházi produkcióban feltűnő, végzős színész hallgatója.

Etgar Keret az idei könyvhét alkalmával ellátogat Magyarországra, áprilisban a Gólem Színház közönségével is találkozik majd.

Az előadás zenéjét Gazda Bence szerezte, szerepeit Hajmási Dávid mellett Bánki Gregely, Hay Anna, Huzella Júlia, Kardos Róbert és Schmied Zoltán alakítja. A darabot február 23-án, március 29-én és április 24-én láthatják az érdeklődők a Jurányi Inkubátorházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597993335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása