7óra7

A Szputnyikot is bedarálták

A Szputnyikot is bedarálták

2015. 02. 16. | 7óra7

Ha tovább akarjuk bonyolítani a képzavart, akkor azt is mondhatnánk, hogy ez most nálunk nem a mentőcsónakok ideje, hanem olyan luxusjachtoké, mint az Operaház, a Nemzeti Színház, a Várkert Bazár vagy amilyen a Nemzeti Táncszínház lehet majd a Millenáris Parkban. És nemhogy mentőcsónakok nem úszkálnak ez idő tájt nemzeti vizeinken, de mintha még a be-bedobott mentőöveket is eltökélten szedegetnék össze. Egy kis szorítás az NKA-n egy nagy szorítás a civil forrásokon.

A Szputnyik Hajózási Társaság közleményét változtatás nélkül közöljük:

"A Szputnyik Hajózási Társaság évad közben kényszerül arra, hogy befejezze működését. Bodó Viktor, a társulat vezetője és Tóth Péter ügyvezető hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a Társulat életében is ez a legemberségesebb megoldás.

Szputnyik Társulat

A 7 éve működő csapat (10 színész, 7 stábtag) nem kíván magyarázkodni, csupán tényszerűen szeretné felsorolni, mik vezettek oda, hogy ezt a döntést meghozták:

- Produkciók létrehozására két éve nem kaptak hazai pályázati támogatást, ezért azokat a működési támogatásból kellett kigazdálkodni.

- A költségvetés 1/3-át jelentő működési pályázati támogatás a legjobb esetben is csak az adott év júliusában érkezett meg, minden tavasszal forráshiányt okozva.

- A Szputnyik 2009 óta tesz eleget külföldi meghívásoknak. Ezek a koprodukciók ugyan fedezték a költségvetés 2/3 részét, de komoly szervezési nehézségeket okoztak. Egyrészt minden esetben csak a társulat egy része tudott dolgozni egy-egy ilyen helyzetben, így a csapat kétfelé szakadva játszott itthon és külföldön (több külföldi előadás esetében ez már komoly logisztikát jelentett az egyeztetésnél és a műsorterv elkészítésénél), másrészt ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett a Szputnyik életében, hisz az egész társulat együtt nem tudott itthon dolgozni.

- A hazai jegybevételek csupán az adott előadás fenntartását, továbbjátszását biztosították, plusz bevétel nem keletkezett.

- Szponzori támogatást a Társulat méretéből adódóan sem sikerült szerezni.

A Szputnyik Hajózási Társaság saját előadásait (akezdetvége Baal A heilbronni Katica március 31-ig láthatják még a Jurányi Házban, a Vígszínházzal együttműködésben létrejött két előadás - köztük a most készülő Koldusopera - és Grazban a Motel az évad végéig biztosan műsoron lesznek.

akezdetvége - Hajduk Károly és Jankovics Péter

A Szputnyik MENTŐCSÓNAK Egysége a tervek szerint önfenntartó módon folytatja színházi nevelési munkáját. A Társulatot működtető Szputnyik Nonprofit Kft. minden jelenlegi szerződéses kötelezettségét teljesíti.

Bodó Viktor és csapata jelenleg sajnos nem lát tiszta körülmények között megpályázható színházat, ahol folytathatná munkáját.

Azért, hogy a Szputnyik Hajózási Társaság eddig is eljuthatott, köszönetet mond Anna Badorának, Karin Beiernek, Polgár Andrásnak, Török Andrásnak, Arnold Istvánnak, Gauder Milánnak, a MASZK-nak, Faragó Balázsnak, Leszták Tibornak és a MU-nak, Kulcsár Viktóriának és a FÜGÉnek, valamint Eszenyi Enikőnek és a Vígszínháznak."

A végére csak annyi, hogy akár tetszik, akár nem, külföldön a magyar színház olyan független társulatokat jelent, mint a Krétakör, a Pintér Béla és Társulata vagy a Szputnyik. Csinálnak jó előadásokat, és csinálnak kevésbé jókat, vitathatóak és vitatandóak, most mégis ők azok, akikre elsősorban kíváncsi a körülöttünk lévő világ. És akikre itthon is sokan kíváncsiak vagyunk. Talán mert rólunk szól, amit csinálnak, talán mert túlmerészkednek a komfortzónánkon, és talán mert a magukén is. Az utóbbi években sorra morzsolódtak le a független társulatok, és nem is olyan régen bezárt a Krétakör Bázis (bár a működésüket még folytatják), most a Szputnyik úgy tűnik, teljesen kidől. Van két jegyem február végén Pintér Bélára – de kezdek aggódni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47993371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása