7óra7

Tom Dugdale rendez az M Studioban

Tom Dugdale rendez az M Studioban

2015. 02. 18. | 7óra7

Az M Studio repertoárjában rendhagyónak számít, hogy klasszikus görög dráma alapján készüljön előadás. A rendező Tom Dugdale szerint újraírással lehet a legőszintébben megragadni a kétezerötszáz éves történetben rejlő aktualitást, így Euripidész Alkésztiszét kortárs adaptációként mutatják be. Az előadás tíz százalékban őrzi meg a dráma eredeti szövegét, mely klasszikus tartópillérként fogja össze az új textúrát – olvasható a színház közleményében.

Tom Dugdale összművészeti formaként tekint a színházra, ennek értelmében olyan produkciók képezik rendezői ars poetikáját, melyek egyidőben több művészeti ágat olvasztanak magukba. Ez a kollázsolás az Egyszer élünk című előadásban is fellelhető, hiszen az elhangzó szöveg, a zenei, mozgás- és képzőművészeti rétegek egyenértékű elemei a produkciónak - folytatódik a szöveg.

A színlap szerint a feldolgozott történet egyszerű: Attilának meg kellett volna halnia. Apolló viszont úgy döntött, hogy visszahozza őt a halálból – egy feltétellel: ha talál valakit, aki kész meghalni helyette. Az élet és halál metszéspontjában Alkésztisz története több aktuális kérdést fogalmaz meg, melyek közül kettő különösen foglalkoztatja a rendezőt: Többet érhet-e egyik ember élete a másikénál? Odaadnánk-e saját életünket a Halálnak, csak hogy valaki más életben maradjon?

A rendező kiemelte, hogy külön örömet jelent számára az M Studio színészeivel dolgozni, hisz sokoldalú előadókról van szó: mozgásszínészek, zenészek, képzőművészek, akik kiválóan bánnak a színpadi szöveggel is. Az előadás rendezője, szövegkönyvírója és zenei szerkesztője Tom Dugdale, díszlet- és jelmeztervező György Eszter, fordító és dramaturg Szabó Réka. A főbb szerepeket Veres Nagy Attila, Nagy Eszter, Polgár Emília és Szekrényes László alakítja.

Tom Dugdale dolgozott már Romániában, 2010-ben és 2011-ben Gogol Egy őrült naplója és Arthur Miller Egy ügynök halála című műve alapján rendezett két előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál.

Az M Studio február 20-án este 7 órától mutatja be az Egyszer élünk című produkciót, ami 22-én is megtekinthető lesz a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr297993301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása