7óra7

Táncjáték a tizenhárom aradi vértanú emlékére Aradon

Táncjáték a tizenhárom aradi vértanú emlékére Aradon

2015. 02. 19. | 7óra7

Az erdélyi színház közlése szerint a 13 című, élő zenével kísért táncjáték különös színházi élményt ígér a nézőknek.

13

Tapasztó Ernő, a produkció egyik rendezője elmondta: ebben a témában nagyon kevés színpadi mű született és már korábban terveztek közös előadást a Farkas Tamás által vezetett békéscsabai táncegyüttessel. Hozzátette: egyértelmű témaként adódott az aradi tizenhármak sorsának feldolgozása, hiszen ez a téma aradiakként hozzájuk közel áll, az ötletet Farkas Tamás, az előadás másik rendezője is fenntartások nélkül elfogadta.

Rámutatott: ha valaki nem ismeri a magyar történelmet, akkor is megérti a történetet. A kiindulópontot a honvédtisztek halálra ítélése jelenti, az előadás a kivégzés előtti pillanatokat idézi fel. A tizenhárom vértanú mellett központi szerepet kap Haynau, akit Móricz Bence alakít. Arra a ma is aktuális problémára hívják fel a figyelmet - mondta Tapasztó Ernő -, hogy miként éli meg az egyén és a közösség a halál tragédiáját, hogyan tud egyetlen hatalommal bíró személy halálba táncoltatni másokat.

A "13" táncdráma

Az előadáshoz a zenét a szabadkai Juhász Zenekar biztosítja, a koreográfiát szintén Farkas Tamás jegyezte.

Február elején már láthatta a produkciót a békéscsabai közönség.

A február 20-i aradi bemutató este 7 órától kezdődik, az előadás másnap, délután 5 órától is látható a Ioan Slavici Klasszikus Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr87993297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása