7óra7

17 év után megint halálos a szerelem Egerben - Rómeó és Júlia bemutató ma este

17 év után megint halálos a szerelem Egerben - Rómeó és Júlia bemutató ma este

2015. 02. 27. | 7óra7

Talán a legismertebb és legtöbbet játszott Shakespeare mű. Számtalan színpadi változat, film, musical, balett- és táncjáték dolgozta fel a veronai szerelemesek történetét. Nincs évad, hogy fel ne tűnne a magyar színpadokon is a tragikus szerelemi történet valamilyen műfaji formája. Az egri Gárdonyi Színház 1998-ban játszotta utoljára - a mostani, február 27-én elérkező bemutató alkalmával 17 év múltán kerül újra az egri színház nézői elé.

Az „avoni hattyú” (Shakespeare) történetének örök üzenete: nem virágozhat ki élet a gyűlöletből. Generációk (országok, nemzetek) felhalmozott és elevenen tartott ádáz gyűlölködése elpusztíthatja a jövőt. Csak a belátás, értelmes megbékélés adhat reményt a fiatalság életlehetőségeinek (szerelem, szeretet, tehetség) kibontakoztatására.
Sokszor játszottam Shakespeare-szerepet, de rendezőként most először találkozom a Mesterrel – mondja a darabot színre állító Blaskó Balázs.

Arra törekszem, hogy azt a fajta - a klasszikus színjátszás hagyományaira épülő, de nagyon is a ma emberéhez szóló - vonalat kövessem, amelyet igazgatói ciklusom elején célul tűztem magam és a társulat elé. A Rómeó és Júlia arra figyelmeztet, hogy az élet nem épülhet gyűlöletre. A mű örökérvényű, ugyanarról szól bármilyen életkorú néző számára, bármely történelmi korban. Közös ügyeinket békésen, egymást megértve érdemes megoldani. Ezt a gondolatot igyekszünk tolmácsolni - elsősorban a fiatalok felé. Természet-közeli, erőteljes előadást szeretnék, izzó indulatokkal és szenvedéllyel, erős emocionális tartalommal.


A tragédia baljós prológja Mészöly Dezső fordításában:

A szép Verona tárul itt elénk,
Hol két jeles család vetélkedett.
Ős gyűlölségük új csatákon ég,
És polgár-vér szennyez polgár-kezet.
Vad vérükből egy baljós pár fakadt:
Gonosz csillagzatok szülöttei.
E két szerelmes sírja lesz a hant,
Mely a csaták vasát elföldeli.
Szerelmük eljegyezte a halál,
Mert szüleikben lángol a harag
S le nem lohad, még el nem vész a pár -
Erről regél e kétórás darab.
Néző, kérünk, hibákra most ne nézz!
Így lesz az is, mi csonka még: egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr827993237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása