7óra7

Parasztoperák fesztiválja az Átriumban

Parasztoperák fesztiválja az Átriumban

2015. 03. 10. | 7óra7

"A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!" – ajánlja Pintér Béla a darabot.

A fesztivál szervezői azt ígérik, hogy bajuszt öltenek, felszerelik bérelt szekerüket pántlikákkal és muskátlikkal, kitolják azt a Margit körútra és vendégül látnak öt kiemelten fontos Parasztopera előadást. A rendezvényre a Budapesti Operettszínház, a Miskolci Nemzeti, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és egy határon túli társulat, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is kapott meghívást.

És hogy miért rendezünk 2015-ben Parasztopera Fesztivált a fővárosban? – teszik fel a kérdést a szervezők. Mert ki bír ellenállni az emberi esendőség ilyen különleges módon megfogalmazott ábrázolásának? – adják meg rá a választ - Darvas Benedek és Pintér Béla operájában az erdélyi népzene és a barokk muzsika elegye kísérnek végig egy balladisztikus családi történtet, nem kevés humorral fűszerezve.

Miskolcon az Évad Szerzője program keretében foglalkoztak a darabbal. „Nevetünk rajta, de (Gogol után szabadon) magunkon is nevetünk – ám ezt közönségként, főleg, ha korábban nem szoktunk hozzá, eleinte nehéz felismerni-megemészteni. Az este tanulságát legtalálóbban egy előttem sétáló idősebb úr foglalta össze, aki a színházból kifelé menet annyit mondott lassan a feleségének: „Nekem ezt még szoknom kell…”. Nagyon helyes: szokják bátran, ugyanis Miskolcon van színházi élet”- írtuk Rusznyák Gábor rendezéséről. (A teljes írás itt olvasható

Parasztopera

A Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójának növendékei Földes Tamás rendezésében vizsgaelőadásként hozták létre a produkciót, 2013 januárjától repertoárjukra tűzték. (Írásunk itt olvasható róla.)

A szombathelyi előadásban, ahogy Turbuly Lilla fogalmaz: „Attól, hogy a díszlet ennyire határozottan utal történelmi közelmúltunkra, és hogy folyamatosan lépked vissza ebben a közelmúltban, ezt az alapvetően kortól és időtől függetleníthető családi drámát az előadás hozzáköti a tágabb „család”, az ország történetéhez. Mohácsi pedig harmadszorra is hozzá tudott tenni valami újat a saját korábbi Parasztopera-rendezéseihez, úgy tartva meg örök érvényű családi drámának, hogy kinyitotta egyik legfontosabb közkérdésünk, a mit kezdjünk a múlttal felé.” (A teljes kritika itt olvasható

Parasztopera

A Temesvárról érkező előadást a színészként és rendezőként is ismert Szikszai Rémusz rendezte, aki szerint Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik. (Kritikánk itt olvasható az előadásról.)

Április 27-én a fesztivál egy beszélgetős koncerttel nyílik, ahol Földes Tamás, Mohácsi János, Pintér Béla, Rusznyák Gábor és Szikszai Rémusz rendezők boncolgatják a művet és előadásaikat, miközben Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai szólnak közbe a maguk zenés módján.

Parasztopera - Baranyi Szilvia, Deák Tamás, Tóth József

A fesztivál programja:

Április 27. hétfő 19.00 *Parasztopera Fesztivál Megnyitó – Koncert szimpóziummal*

Április 28. kedd 19.00 *Miskolci Nemzeti Színház*

Április 30. csütörtök 19.00 *Budapesti Operettszínház*

Május 2. szombat 19.00 *Weöres Sándor Színház, Szombathely*

Május 3. vasárnap 19.00 *Pintér Béla és Társulata*

Május 4. hétfő 19.00 *Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház*

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr377993157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása