7óra7

Visszatér a próza a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Visszatér a próza a Szegedi Szabadtéri Játékokra

2015. 03. 12. | 7óra7

A produkciót felvezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor úgy fogalmazott: igazi örömszínházra számíthatnak a nézők, Shakespeare vígjátéka szórakoztató, játékos darab, amelynek mélyén ugyanakkor mély filozófiai gondolatok is meghúzódnak. Elmondta: nagy kihívás számára a felkérés, hiszen legutóbb 15 éve rendezett prózai darabot.

A Tévedések vígjátéka stábja

Minthogy a történet Epheszoszban játszódik, a díszletekkel igyekeznek megidézni egy kisázsiai város hangulatát, bazárral, utcazenészekkel, törökfürdővel, kolostorral, árusokkal, ugyanakkor a mába helyezik a környezetet – fejtegette a rendező, aki arra is beszélt, hogy a darabban szerepet kap a zene, a tánc is, de a produkció összességében mégsem lesz "musicales". Mint mondta, az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg.

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója kiemelte: nyári fesztiválként lehetőségük van olyan szereposztást összeállítani, amelyet az évadban nem láthat együtt a közönség, hiszen a színészek különböző színházakban játszanak. Így a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeznek nyáron Szegedre.

A Tévedések vígjátéka főbb szerepeit Molnár Piroska, Haumann Péter, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Molnár Áron, Klem Viktor, Szinetár Dóra, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán és Vajdai Vilmos játsszák. Kisebb szerepekben látható Szabó Győző, Huzella Júlia, Korognai Károly, valamint a Szegedi Nemzeti Színház három színművésze, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás és Borovics Tamás.

Pálmai Anna és Telekes Péter a sajtótájékoztatón

Kerényi Miklós Gábor szerint a szereposztás egyik legnagyobb bravúrja, hogy olyan művészeket találtak az ikrek szerepére, akik karakterükben nagyon hasonlítanak egymásra. Így esett a választás az Adorjáni Bálint-Telekes Péter és a Molnár Áron-Klem Viktor párosra. Megjegyezte azt is, hogy az előadáson a darab Nádasdy Ádám-féle fordítását használják.

Harangozó Gyula kifejtette: szeretnék fenntartani a fesztivál széles, sok színt felvonultató kínálatát, amelyben a prózának is helye van. Erről legutóbb a tavalyi Háry János-előadáson is meggyőződhettek, hiszen a darab prózai részei remekül megállták a helyüket – idézte fel. Hangsúlyozta: hosszú évek óta először játszanak újra prózai művet, Shakespeare-darab például 13 éve nem volt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán.

Az idei fesztiválon a Tévedések vígjátéka mellett Verdi Az álarcosbál című operáját, valamint az Abigél a Mamma mia! és A nyomorultak című musicaleket mutatják be a Tisza-parti városban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47993143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása