7óra7

Leváltották Kiss Csabát a Miskolci Nemzeti Színház éléről

Leváltották Kiss Csabát a Miskolci Nemzeti Színház éléről

2015. 03. 18. | 7óra7

A ma délután 5 órára összehívott rendkívüli közgyűlésén a miskolci képviselőtestület felmentette Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját. Bár a miskolci teátrum jelentős szakmai sikereket ért el a Kiss Csaba által vezetett időszakban, a váratlannak tűnő döntéshez úgy tűnik, a hosszú hónapok alatt kialakult törésvonalak vezettek. A leköszönő igazgató az InfoRádió megkeresésére még a közgyűlés előtt elmondta, hogy váratlanul érte a polgármester döntése, hiszen a színház amellett, hogy elmondása szerint kiegyensúlyozottan gazdálkodik, az egy évadban 600 előadásra eladott 134 ezer belépőjegy is azt bizonyítja, hogy a miskolci színház az ország egyik legjobban működő színházi intézménye.

Kiss Csaba

Információink szerint a mai önkormányzati döntés előterjesztésében indokként a színház belső konfliktusait nevezték meg, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ezek miatt érzi veszélyben a következő évadot. Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közleményt adott ki, amelyben a döntés elsődleges indokaként a Művészeti Tanács júniusi megszüntetését nevezte meg.

A színházat közelről ismerő forrásunk elmondása szerint a napokban a polgármester több színészt és színházi dolgozót is „hangulatfelmérő” beszélgetésre hívott, és többek között ennek alapján született meg a Kiss Csaba menesztéséről szóló döntés (a polgármester részben a társulat bizalmának jelentős mértékű vesztésével indokolta az igazgató leváltását a mai közgyűlést követően).

Ugyan a Miskolci Nemzeti Színház ebben az évadban is nagyon sokszínű és ígéretes repertoárt épített fel, több színész is panaszkodott a folyamatos megterhelésre, arra, hogy miközben állandóan új bemutatókra készülnek (sokszor szabadnap nélkül), a futó előadásokat nem játsszák ki. Információnk szerint szintén állandó konfliktusforrást jelentett az, hogy a már régóta Miskolcon játszó színészek többsége (például Cservenák Vilmos, Máhr Ági, Molnár Anna, Seres Ildikó, Szirbik Bernadett) csupán kisebb, pályafutásuk szempontjából nem jelentős szerepeket játszhattak el, miközben a legtöbb lehetőséget a Kiss Csaba által a színházhoz hívott művészek kapták.

Miskolci Nemzeti Színház

Szintén ismert tény, hogy bár Kiss Csaba pályázatában vállalta egy, a szakmai döntéshozatalért felelős Művészeti Tanács működtetését, ezt bejelentése szerint a jövő évadtól meg kívánta szüntetni. A vezetés egyik tagja, Béres Attila igazgatóhelyettes már az idei évad elején Szombathelyre szerződött főrendezőnek, de információink szerint idén Rusznyák Gábor is elhagyja a színházat. Szintén elég nagy a fluktuáció a színészek körében: míg tavaly Gáspár Tibor és Kocsis Pál szerződött el Miskolcról, idén, nem megerősített hírek szerint a vezető művészek közül Görög László és Zayzon Zsolt is úgy döntött, hogy a jövőben nem kíván a Kiss Csaba által vezetett színházban dolgozni. (Hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló szerződéseket hogyan érinti az igazgató menesztése, arról nincs információnk.)

A ma kirobbant helyzetre reagálva a Magyar Színházi Társaság közleményében hangsúlyozza, hogy meglátásuk szerint „egy színházi évad kellős közepén, a szerződtetési eljárások, s a következő évad bérlethirdetésének lezárta előtt egy ilyen lépés megtétele egyértelműen szakmaiatlan, s veszélyezteti a színház anyagilag és művészileg biztonságos működését”. Az új pályázati folyamat lezárulásáig (de legkésőbb 2016. március 31-ig) megbízott igazgatóként Szabó Máté rendező, a Művészeti Tanács tagja vezeti majd a színházat.

Kapcsolódó

Kiss Csabát meneszthetik a miskolci színház éléről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr337993107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása