7óra7

„A fogyasztói társadalomban tabutéma”

„A fogyasztói társadalomban tabutéma”

2015. 03. 21. | 7óra7

►Merész vállalkozásnak tűnik a halálról kabarét csinálni. Honnan jött az ötlet?

*Dömötör András:* De jó a feladat, inspiráló és rengeteg kérdést tesz fel a színházi hatással kapcsolatban! Litkai Gergely keresett meg, hogy készítsünk egy kabarét, több ötlet is felmerült, és én bedobtam egyszer csak ezt. Nem hittem volna, hogy rábólintanak Laboda Kornéllal, de lényegileg így dőlt el. Egy ilyen tematikájú előadás gondolata régóta a fejemben volt – hogy így nyer formát, az engem is meglep.

►Hogyan jelennek majd meg a kabaré műfaji sajátosságai az előadásban?

Bár beszéltünk a kabaré hagyományairól, alapvetően a Dumaszínház és a FÜGE közös célja az innovatív, szórakoztató előadások létrehozása, nem pedig a műfaj szabályainak követése. Szórakoztató előadásra készülünk tehát, jelenetek és monológok váltják majd egymást és lesz egy-két videobejátszás is.

►A halál kapcsán milyen témákat fog boncolgatni az előadás? Mi alapján választották ki őket a kér íróval, Litkai Gergellyel és Laboda Kornéllal?

Egyrészt próbáltuk módszeresen körbejárni, milyen helyzetek, kérdések merülnek fel, olvastunk, kutakodtunk, másrészt sok szabad asszociációs kör is volt. A legelvetemültebb ötletek váratlanul kerültek általában elő. A témák változatosak – haldoklás, az elfogadás fázisai, temetési beszédek, színpadi halálok, szappanopera halott főszereplővel, szociális temetés, testi bomlás, túlvilági utazás… hát így felsorolva nehéz hitelesíteni, hogy ez tényleg egy kabaré lesz.

►Az egyik próbán azt mondtad, hogy szerinted mindenkinek el kellene mennie egyszer egy boncolást megnézni. Miért?

Mert abnormális, hogy a világ legtermészetesebb dolga, nevezetesen a tény, hogy mindenki meghal, a fogyasztói társadalomban tabutéma. A szembenézés hiánya probléma. Ezt én életpárti megközelítésnek gondolom, és az anatómia lenyűgöző.

►Van számodra olyan emlékezetes színpadi halál, amit neked kellett eljátszanod vagy rendezned?

Most Kocsis Gergő fuldoklása van előttem, ahogy a délelőtti próbán lenyelt egy szemüveget.

►Idén nyáron az AlkalMáté Trupp a te életed fogja kivesézni. Hogyan készülsz rá?

Állandóan azon kapom magam, hogy azon jár az eszem, na ez is lehetne jelenet, meg az is lehetne, meg akkor abból kellene dal… a barátnőmet néha bosszantom, hogy vigyázz, mert ami most történik, az megy a Dömötör Andrásba… és megkerestem egy személyt tudatosan, hogy tisztába tegyünk lezáratlan dolgokat, amiket biztosan érintenie kell a nyári munkának. Nagyon várom az első találkozót az osztállyal!

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr807993097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása