7óra7

Erdélyi turnéra indul a III. Richárd

Erdélyi turnéra indul a III. Richárd

2015. 03. 24. | 7óra7

Burák Ádám a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett rendező diplomát, majd mesterképzését Londonban folytatta. A III. Richárdot 2014. júliusában Zsámbékon, a Romtemplomban rendezte meg. Shakespeare királydrámáját négy színészre írta át, így másfél órásra komponálta az előadást, amelynek női főszerepét Szabó Erika, illetve a férfiszerepeket Benedek Botond-Farkas és Vass György, Richárdot pedig Dávid Áron alakítja. A darabot Burák Ádám már rendezte korábban, a Marosvásárhelyi Egyetemen záróvizsgaként, de szerette volna, ha tovább él az előadás, ezért kereste meg a Mannát a Romtemplomban való felújítás ötletével.

III. Richárd - Szabó Erika és Dávid Áron

"A III. Richárdot már az egyetemi záróvizsgám alkalmával is arra az alapgondolatra építettük fel, hogy a feszültség forrása a darab során a címszereplő és Isten között feszülő konfliktus" - vallja a rendező. "Ezért tartottam Marosvásárhelyen is szükségesnek, hogy egy templom félig elkészült kupolájában játsszuk az előadást, és ezért is esett a választásom ismét egy szakrális térre: a Zsámbéki Romtemplom lélegzetelállító épületére. Az előadás egyik alapvető kérdése, hogy vajon mit tesz a tömeg, ha valaki egyszer csak odafordul hozzájuk és azt állítja, rendet fog vágni ebben a káosztól uralt, érthetetlen világban. Ő megteszi – helyettünk –, ha nincs más, elindul az úton és nem fog meghátrálni, amíg célba nem ér."

Mivel a Romtemplom magában hordozza az előadás egyik alapgondolataként bemutatott, szebb napokat látott, szétroncsolódott emberi kapcsolatokat éppúgy, mint a múltat, amellyel szembe kell nézni, az erdélyi turné során is törekedtek rá, hogy hasonló helyszíneken legyen látható az előadás. A turné ötlete az előadás produkciós menedzserétől, Gáspár Annától származik, a vendégjátékokat azonban az alkotókkal, a rendezővel és az előadás vásárhelyi művészével, Benedek Botond-Farkassal közösen szervezték meg. Mivel az előadást egyszerre 100-120 fő előtt tudják eljátszani, az érdeklődés azonban ennek a többszöröse, két alkalommal látható majd mindegyik városban.

Március 25-én két alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színházban, 26-án kétszer Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes Kövesdombi előadótermében, majd 28-án Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színházban, 29-én pedig Kolozsváron, a Váróterem Projekt segítségével a ZUG-ban nézhetik meg két-két időpontban az érdeklődők a III. Richárdot.

Magyarországon legközelebb 2015 júliusában, ismét a Zsámbéki Romtemplomban látható az előadás.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537993077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása