7óra7

7 plusz 7 (2015. március 23-március 29.)

7 plusz 7 (2015. március 23-március 29.)

2015. 03. 30. | 7óra7

Hétfő (március 23.): Nehéz

Mucsi Zoltán a maga komplexitásában teszi ki a színpadra a kis hazugságokba egyre mélyebbre süllyedő, a mocsárt már minden porcikájában érző, de arról tudomást nem vevő, a hibáskeresésben a szánalmasságot a szívszorítással vegyítő, az élet által lelegelt embert, hogy aztán a flashbackben teljesedjen ki a kép. (Zsedényi Balázs)

A teljes kritika itt olvasható.

Nehéz - Mucsi Zoltán

Kedd (március 24.): Én és a kisöcsém

Szinetár Dóra visszatérése korábbi anyaszínházába, nem túlzás, bravúrosan sikerült. Kelemen Kató naivaszerepében a tőle már megszokott dolgokat láthattuk, ám amint Vadász Friciként kalapban jelent meg a színpadon, késztetést éreztünk, hogy megemeljük előtte a sajátunkat. (Dicsuk Dániel)

A teljes írás itt olvasható.

Én és a kisöcsém - Dolhai Attila és Szinetár Dóra

Szerda (március 25.): 39 lépcsőfok

Az este attrakciója ugyanis az, hogy két színész vagy negyven szerepet eljátszik, és a Pécsi Nemzeti Színház abban a szerencsés helyzetben van, hogy van két színésze, aki ezt meg is tudja csinálni: Köles Ferenc és Mikola Gergő minden színészi attribútuma adott a feladathoz, pillantok alatt váltanak hangot/mozgást/mimikát/jelmezt, éppen ami kell, egyik pillanatról a másikra tudnak karakteresen mássá válni, legyen az nő vagy férfi, népies vagy urbánus, öreg vagy fiatal. (Zsedényi Balázs)

A kritika itt olvasható.

39 lépcsőfok - Mikola Gergő, Köles Ferenc

Csütörtök (március 26.): Vágyvillamos

Blanche és Stanley nem egyszerű archetípusok, hanem egy kor (a mi korunk) jellegzetes figurái (vagyis típusok), akik egymást kioltó életfilozófiát hordoznak. Blanche egy elképzelt – ám soha, sehol nem létező – normarendszert kér számon minden pillanatban, rigorózus etikai keretek között, igényes kifejezésmóddal, illendő stílusban, egy karót nyelt kormányszóvivő kérlelhetetlenségével. (Ugrai István)

A teljes írás itt olvasható.

Vágyvillamos - Kováts Adél

Péntek (március 27.): Rosencrantz és Guildenstern halott

Nagypál Gábor és Kaszás Gergő (Rosencrantz és Guildenstern, vagy fordítva) játékának egyik elemi élménye, hogy a létbe lógatott, a létezés értelmét pedzegető mondataik a másik oldalon, az éppen végzett cselekvésük szintjén is értelmet kapnak. Ez a cselekvés pedig nem más, mint térben végzett gondolkodás. Nem jönnek sehonnan, a középre irányuló, sárgásfehér fényben azonnal ott vannak: eredetüket és céljukat firtató, vissza-visszatérő kérdésük így jogos, ám már csak érzéki élményként is értelmetlen. (Török Ákos)

A kritika itt olvasható.

Rosencrantz és Guildenstern halott - Nagypál Gábor és Kaszás Gergő

Szombat (március 28.): Szeretik a banánt, elvtársak

Ami igazán egyedivé teszi ezt a tablót, az az, hogy a Sebestyén Aba által megformált Robert szemén keresztül mindent a maga direkt szépségében és direkt brutalitásában látunk. Ez a karakter ugyanis nem hazudja és nem szépíti másmilyenné a világot, mint amilyennek látja. Nem befolyásolják érdekszempontok és társadalmi normák, nincsenek előítéletei és nem feltételez rosszat másokról. Magától értetődő természetességgel meséli el azokat az abszurd történeteket is. (Turbuly Lilla)

A teljes írás itt olvasható.

Szeretik a banánt, elvtársak? - Sebestyén Aba

Vasárnap (március 29.): Tartuffe

Znamenák István Orgon-alakítása mestermunka, mind a kezdeti önhittség, mind a Tartuffe színvallását követő kétségbeesés fázisában. Karaktere tipikus példája a felfelé nyaló, lefelé taposó középvezetőnek, valamint az önmaga igazát konokul és megingathatatlanul valló kisembernek. Annyira tipikus, hogy azt talán kicsit szégyelljük is beismerni. Hiszi a hihetetlent, támogatja a támogathatatlant és követi a követhetetlent, a saját valósága helyett önmagát igazítja egy vélt valósághoz. (Dicsuk Dániel)

A teljes írás itt olvasható.

Tartuffe

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr347993087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása