7óra7

Premier7 (2015. április 2-9.)

Premier7 (2015. április 2-9.)

2015. 04. 02. | 7óra7

*Athéni Timon // Ódry Színpad // 2015.04.04. 19:00*
William Shakespeare Athéni Timon című művét Hegedűs D. Géza főszereplésével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében és Vecsei Miklós újrafordításában, átdolgozásában láthatjuk az Ódry Színpadon. A diplomadarabban az idén végzős Marton-Hegedűs-Forgács osztály fiúcsapata mellett a Bagossy-Pelsőczi-Rába osztály négy tagja, valamint Mátyássy Szabolcs és Kovács Adrián zeneszerzők lépnek színre.

Hogy fér össze a körülöttünk burjánzó nyomor és háború a fogyasztói társadalom csillogásával? A fiatal alkotók Timont körülzsongva próbálnak tükröt tartani e látványcivilizációnak. Majd Timont a meztelen ürességbe követve próbálják feltárni a világát elhagyó ember aggályait és őrjítő magányát. Végül a tisztulásban keresik a választ arra, hogy milyen pillérekre építhet a ma embere, amikor újrakezdésről beszél. Hogy valóban TÁRSak alkotják-e a TÁRSadalmat? És hogy van-e még értéke a nyelvnek, vagy a tudásnak a képernyők világában? - teszik fel a kérdést a hallgatók.

*Két nő // Trafó // 2015.04.07. 20.00*
Az előadás a harmincas nőkről készült szociológiai kutatáson alapul. Kárpáti Péter és a Titkos Társulat új előadásában, a Két nőben szó lesz kapunyitási pánikról, kitolódott gyermekvállalásról, és azokról a láthatatlan feszültségekről, amikről nehéz eldönteni, hogy az erőszak, vagy a szeretet megnyilvánulásai…

Kötött szövegkönyv nincs, van viszont estéről estére változó előadás, egyszerű, de formabontó eszközökkel. Ráadásul a szereplőgárda a lehető legsokszínűbb: van benne egy lengyel színésznő, Julia Jakubowska, aki anyanyelvét használva mutatja meg a meg nem értés különböző módozatait, szerepel benne a cirkusz és a mozgás területéről ismert Téri Gáspár, és a színész drámatanár Gyombolai Gábor is.

Két nő, Rozi és Barbi történetében koncentrálódnak a fiatal dramaturg, Zsigó Anna kutatásának eredményei. Felvetések az emancipáció okozta kiszolgáltatottsággal kapcsolatban, a kitolódott gyerekvállalásról és egyéb tényezőkről, amelyek szerepet játszanak korunk nőtagjainak boldogulásában. A történetben egy olyan testvérpár életéhez férkőzünk közel, akik annyira hasonlítanak egymásra, mint azok az ikrek, akik jobban már nem is különbözhetnének.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977993021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása