7óra7

Fórum'15 - Három nap a színházi nevelésről

Fórum'15 - Három nap a színházi nevelésről

2015. 04. 07. | 7óra7

A Fórum'15 előadásai

Április 10., péntek

*09.30-12.00*
*Kerekasztal Színházi Nevelési Központ - A széttört tál színházi nevelési előadás 5. osztályos fiatalokkal

Egy város valamikor a jövőben. Szellemváros. Az utcák néptelenek. Csupán egy kutya és egy lámpaoszlop emlékeztet a valamikori civilizációra. Nincsenek újságok. Nincs TV. Az emberek nem tudják, mit gondoljanak. Küzdelem az élhető jövőért, a képzelet erejéért, ami képes megváltoztatni az életünket…

Az előadás célcsoportja az a korosztály (10-13 évesek), mely a felnőtté válás azon szakaszában van, amikor a Ki vagyok én, és ki akarok lenni? kérdése válik központivá. Edward Bond ezt a kérdést teszi fel sajátosan sűrű és széles összefüggés-rendszert megnyitó színházában.

A széttört tál - Kerekasztal Színházi Nevelési Központ“Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan.” (Edward Bond)

*14.00-16.00*
*A RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Fejlesztés Alatt Q Színházi Nevelési Társulat koprodukciója - Mezsgye*
színházi nevelési előadás 5. osztályos fiatalokkal

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy iskola. Egy évfolyam. Szeptember. Tanévkezdés, ami sosem egyszerű. A nyár során új kalandok hősei leszünk, továbbírjuk személyes történetünk – így van ez Tündével is, Hermina nénivel is, az osztállyal is. Kölcsönhatásba lépünk környezetünkkel, formáljuk, alakítjuk egymást. Közösségben élve számos benyomás ér bennünket: ahány egyén, annyi nézőpont, elképzelés. Ugyanazt az eseményt, jelenséget eltérő módon magyarázzuk, mást látunk igaznak, valóságosnak, különböző dolgokban hiszünk.

Képzeletünkkel befolyásoljuk a valóságot. Valóságunkkal befolyásoljuk a képzeletet.
Egyszer volt, hol nem volt…
Hol volt?
Hogy volt?
Mi történt velünk?

A tantermi színházi előadás során a diákok maguk is részeseivé válnak, és olyan eseményeket élhetnek át, melyekben nincs élesen meghúzott határvonal valóság és képzelet között. Ahogy mennek a történettel és a szereplőkkel, kiderül, hogy az iskola bőven rejteget talányokat, meggondolandó helyzeteket. Akárcsak a mesebeli sűrű sötét erdő. A fák között beszűrődik a fény: egy tisztáshoz érkeznek. Ott van, ezért látják. Látják, ezért ott van. Vajon azért hiszünk benne, mert valóságos, vagy azért valóságos, mert hiszünk benne? - olvasható az előadás felvezetőjében.

*17.45-19.45*
*InSite - Trafó koprodukció - Kispad*
színházi nevelési program 9. osztályos fiatalokkal

Egy parkban babakocsit tologatva sétál egy férfi, majd megpihen egy padon. Eszik, újságot olvas, mesél az alvó csecsemőnek. Olyan dolgokról, amik vele történtek és olyanokról, amikről hallott. A történetein keresztül kerülünk egyre közelebb ahhoz a világhoz, amelyben él, azokhoz a problémákhoz, amelyekkel küzd. A dráma a csecsemő sorsáról szól, mi lesz egy emberrel, aki éppen ebbe a világba született.

InSite-Trafó koprodukció: Kispad

A Kispad olyan narratívákat hoz játékba, amikkel diákként és felnőttként nap mint nap kikerülhetetlenül találkozunk a buszon, a rádióban, az interneten…és egyre élesebben határozzák meg az életünket. A történetek szereplői bankárok, politikusok, cigányok és bevándorlók, a narratívák pedig újra és újra azt a kérdést vetik fel, hogy mennyire határozzák meg gondolkodásunkat a közbeszéd fordulatai, a gyakran ismételt történetek - áll a felvezetésben.

Április 11., szombat

*9.30-12.30*
*Káva Színház – MU Színház koprodukció – Üzlet résztvevő színházi előadás 8. osztályos fiatalokkal

Az Üzlet - résztvevő színházi előadásunk F. Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámája nyomán készült.

Güllen. Falu, valahol Magyarországon, a jelenben. A mi világunk. A falu és lakói már "romlásban vannak", gazdaságilag és emberileg is erodálódott viszonyok közt élnek. Felbukkan egy régi gülleni, aki nagyon sok pénzt ajánl egy emberéletért cserébe, egy régi bűn megtorlásaként. Az ajánlat elsodorja az embereket, mindenkit érint így vagy úgy. Egy ember meghal. A játék arra keresi a válaszokat, hogy ebben a helyzetben miért és hogyan veszik el az emberség... A játék központi kérdése: milyen emberré tesz bennünket a pénz?

Üzlet - Káva / MU Színház

*20.00-21.15*
*Import Impró Társulat (Győr) – Epizód*

Az Epizódról: Hosszú formátumú előadásainkban az improvizáció olyan oldalával foglalkozunk, amely lehetővé teszi, hogy egymáshoz kapcsolódó, vagy szerteágazó epizódok szülessenek a közönség által megadott szóból kiindulva. Általában három különböző jelenetsor keletkezik. Vagy nem. Mi sem tudjuk. Mert egy dolog az epizódokban biztosan közös: minden az adott pillanat műve, a helyzetek az estében keletkeznek és ott is érnek véget - írják magukról az alkotók.

Április 12., vasárnap

*10.15-13.15*
*Tantermi Deszka, Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg - Semmi személyes élményű osztálytermi színházi nevelési előadás
(részvétel korlátozott, megfigyelői létszám nincs korlátozva)

Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom” – közölte Pierre Anthon. „Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ezután Pierre elhagyta az iskolát, és felült egy szilvafára. Pierre szerint minden csak azért kezdődik el, hogy egyszer véget érjen; határozottan kiabálja a fa tetejéről, hogy az élet egy nagy színjáték, és csak arra megy ki az egész, hogy úgy csináljunk „mintha”; úgy véli, hogy az életben nem létezik olyan dolog, ami igazán számít. Pierre osztálytársai megijedtek. Nem akarták elfogadni az életet olyannak, amilyennek Pierre lefestette. Hinni akartak abban, hogy viszik valamire, hogy lesz belőlük valaki, hogy rengeteg mindennek van értelme, és igenis vannak dolgok, amelyek számítanak, amelyek fontosak. Ezért mindennél fontosabb lesz számukra, hogy ezt bebizonyítsák Pierre-nek. Gyűjtésbe kezdenek, a „fontos dolgok” gyűjtésébe. A tárgyakat egy régi pajtába hordják. A játékszabály: csak olyan dolog kerülhet a halomra, ami igazán fontos. A „játék” azonban egy pont után már túlságosan nagy áldozatokat követel...

A fórum részletes programja a Káva Kulturális Műhely honlapján olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457993001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása