7óra7

Csekkold! - Cseh színházi fesztivál a Katonában

Csekkold! - Cseh színházi fesztivál a Katonában

2015. 04. 15. | 7óra7

A Csekkold! részletes programja:

*Guy de Maupassant: Bel Ami*
Rendezte: Daniel Špinar
Kladnói Városi Színház (Městské divadlo Kladno)
Május 15., péntek, 19 óra, nagyszínpad

Ki ne ismerné a francia naturalizmus klasszikus regényét, George Duroy történetét, akinek szexuális vonzereje, feltűnő jellemtelensége, de legfőképpen befolyásos nők rokonszenve hozta meg a képzelt dicsőséget? A kladnói színház előadása időfeletti – a média hatását hangsúlyozza a személyi kultusz, illetve az új idolok kialakulásában. Miloslav Königet a főszerepben nyújtott játékáért 2013-ban Thália-díjra jelölték. A Kladnói Városi Színházat 2014-ben az Év Színháza címre jelölték.

*V(oskovec) + W(erich), avagy amiről a levelek vallanak*
Rendezte: Jan Mikulášek
Színház a Korláton (Divadlo Na zábradlí, Praha)
május 16., szombat, 19 óra, nagyszínpad

Katona József SzínházKi volt tulajdonképpen Jiří Voskovec és Jan Werich? Két gimnáziumi osztálytárs, akik 1927-ben az egyik neves prágai avantgárd színpad - a Felszabadult Színház (Osvobozené divadlo) - sztárjai lettek. Két legendás alkotó, akik humorral harcoltak a fasizmus térnyerése ellen, akiknek A szamár árnyéka, illetve Hóhér és bolond című politikai szatírája előbb a Felszabadult Színház cenzúrázását, majd bezárását váltotta ki. A két alkotó 1948-1980 közötti levelezése nem csak magával ragadó tanúbizonysága eredetiségüknek és művészi érettségüknek, de egyúttal feltárja a két barát magányát és elszigeteltségét a vasfüggöny két oldalán. A prágai színházat 2014-ben az Év Színháza címre jelölték.

*Mindhalálig… avagy két apokaliptikus cseh színmű*
Május 17., vasárnap, 15 óra, Sufni

A Csekkold! fesztiválnak immár hagyományosan része a legújabb cseh darabok felolvasószínházi bemutatása a Katona színészeinek közreműködésével.

*Petr Zelenka: Mindhalálig szinkron*
Petr Zelenkát már nem szükséges bemutatni a magyar közönségnek. Amit viszont be szeretnénk mutatni, az az új darabja, amelyet a Hétköznapi őrületekhez hasonlóan a prágai Dejvicei Színház számára írt és rendezett. A darab témája ezúttal a szinkronizálás és az alkoholizmus. A szinkronizálás, amely a kereskedelmi csatornák csehországi megjelenésével mennyiségében ugyan felvirágzott, minőségében azonban hervasztó eredményeket produkált.

*Martin Glaser, Olga Šubrtová: Áramszünet*
A groteszk thriller alcímet viselő darab egy meg nem nevezett városba vezet el bennünket, ahol minden előzmény nélkül hosszú idejű áramkiesés következik be. Minden technikai vívmány, amelyet életünk szerves részének tekintünk, és amelytől függővé váltunk, felmondja a szolgálatot. Nincs fűtés, ivóvíz, a városokban gyűlni kezd a szemét, a rendőrség és az egészségügyi szolgáltatások is megbénulnak. És képzeljék el mindezt karácsony előtt. ..

*Szigorúan titkos, avagy vaskosan erkölcstelen (A. T. bűnös élete)*
Rendezte: Braňo Holiček
F.X. Šalda Színház, Liberec (Divadlo F.X. Šaldy Liberec)
Május 17., vasárnap, 19 óra, nagyszínpad

A színész és dramaturg Tomáš Dianiška körül formálódó csoport 2010-ben jött létre. A Szigorúan titkost A lehetetlen fizikája című könyv inspirálta. Eredeti módon dolgozza fel Alan Turing, a modern informatika megalkotójának történetét. A brit matematikus életéről szóló Kódjátszma című filmet január vége óta nagy sikerrel vetítik a hazai mozik is. Alan Turing nem csak arról ismert, hogy hozzájárult az Enigma kód megfejtéséhez és a Wehrmacht legyőzéséhez a második világháborúban, hanem arról is, hogy nyíltan beismerte, meleg. A homoszexualitás Turing idejében bűncselekmény volt, és a zseniális matematikust is hormonális kezelésre ítélték „átnevelési“ célzattal. A darab rendezője az alig harmincéves Braňo Holiček, aki nemcsak Az Év Felfedezettje díjat nyerte el 2013-ban, hanem a prágai Ypsilon stúdiószínpad művészeti vezetői állását is megkapta.

Valamennyi előadás magyar és angol felirattal látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977992957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása