7óra7

Magyarországon a Tap Factory show

Magyarországon a Tap Factory show

2015. 04. 15. | 7óra7

A nagyvárosi kultúrából feltörekvő hip-hop és a tradicionálisabb sztepptánc elemeit élőzenével vegyítő Tap Factory-turné állomásainak Budapest mellett Pécs és Veszprém ad helyet. Aki szereti a STOMP-ot, a Lord of the Dance-t és a Cirque du Soleil-t, és kíváncsi arra, hogy e formációk különböző stílusait hogyan lehet ízlésesen újragondolni és ismét kerek egésszé gyúrni, annak ajánljuk a Tap Factory előadását.

Az indusztriális látványvilágot tükröző, egyszerre vadító és humoros előadás alatt a 8 fős csapat tagjai hordókon, autó felniken, közlekedési táblákon, úgynevezett „városi dobokon” diktálják a lüktető ritmust, ami hol erőteljesebben, hol könnyedebben – szinte a háttérből – kíséri a sztepp, az akrobatika és a tánc különleges kombinációjából összeálló műsort.

Az előadás producere, Patrice Marques nevéhez olyan show-k fűződnek, mint a Stomp vagy David Copperfield produkciói. A világkörüli turné részeként hazánkba látogató, többszörösen díjnyertes produkciót pedig az a Vincent Pausanias hívta életre, aki számos szenvedélyes és nagy sikert aratott tap dance előadás koreográfusaként és rendezőjeként vált ismertté. A világ legkülönbözőbb részeiről érkező csapattagok között sztepp-, urban dance és capoeira táncosok, kubai és afrikai ütősök és francia cirkuszi akrobaták is vannak, akik felléptek már a világ szinte összes ismertebb színpadán.

A show egyik központi elemét a sztepptánc adja. 1930-as ’40-es években teret hódító műfaj számos táncost inspirált, a későbbiekben pedig a musical filmek és színdarabok elengedhetetlen részévé vált. A Tap Factory egyedülálló előadása során most élőben is megnézhetjük, hogy napjainkra miként változott a műfaj, melyben többek között olyan tehetséges táncosok lesznek segítségünkre, mint a nyolcszoros sztepp világbajnok Dorel Surbeck vagy a kétszeres sztepp világbajnok Gilles Guenat.

Tap Factory

A Tap Factory stílusában emellett fontos szerepet játszó újcirkusz is nagy utat járt be, mire megtalálta jelenlegi formáját, és választ talált a 21. századi közönség igényeire. Az újcirkusz jóval összetettebb elődjénél, az akrobata mutatványok itt már trükkökből eszközzé, karakterrajzzal dolgozó elbeszélések elemeivé váltak. Több figyelmet szentelnek az esztétikai összhatásra, a jellemfejlődésre, valamint az elbeszélés tartalmára és vonalvezetésére is. A Tap Factory által színpadra vitt produkciók tehát nem írhatók le látványos trükkök láncolataiként – sokkal inkább tekinthetők kiforrott cselekménnyel rendelkező, attrakciókkal tűzdelt műveknek.

A másik stíluselem, ami meghatározza a világ minden tájáról kiegészülő, de nagyrészt francia tagokból álló csapat produkcióit, az az utcai tánc. Ez a műfaj a breaktánctól a funky-n át minden olyan táncfajtát magában foglal, ami nem hagyományos táncstúdiók falai között alakult ki. Az utcai tánc minden válfajára jellemző az improvizáció és a zenei beleérzés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sokszor városi néptáncként is emlegetett utcai tánc alá sorolható egyes ágazatoknak ne lennének kialakult és viszonylag kötött stílusjegyei és csak rájuk jellemző mozdulatok, csupán azt, hogy egyes régióknak hasonló, mégis sokban különböző koreográfiai elemei lehetnek.

*Az előadások időpontjai és helyszínei:*
*Pécs, Kodály Központ*: 2015. április 13., 19:00
*Veszprém Aréna*: 2015. április 14., 19:00
*Budapest Kongresszusi Központ*: 2015. április 19., 15:00, 20:00

Április 19-én, a Budapesti Kongresszusi Központban az esti időpont mellett délutáni előadást is tartanak, a szervezők ugyanis gondoltak a fiatalabb korosztályra is. Aki időben szeretné bebiztosítani a helyét az egyedülálló előadásra, az online is megteheti itt

A show táncosairól, a produkcióról, a felkészülésről és minden egyéb érdekességről, aktualitásról további információ elérhető a TAP Factory Hungary Facebook oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947992969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása