7óra7

Szerb Antal regényének színpadi változata Budapesten

Szerb Antal regényének színpadi változata Budapesten

2015. 04. 21. | 7óra7

A XX. századi magyar irodalom egyik közkedvelt műve Szerb Antal regénye, amelynek színpadi adaptációját Forgách András készítette el A holdvilág és utasa címmel. Ezeket felhasználva született meg egy színházi előadás a Gyulai Várszínházban 2014. júliusában A hold foglyai címmel. A darab rendezője Sopsits Árpád, a dramaturg Sediánszky Nóra. A kis térben előadható színdarab látványát Pallós Nelli díszlet- és jelmeztervező és Sopsits Árpád tervezte. Egy forgószínpad segítségével utazzák be Európát a színészek és a nézők az előadás során. A darab szerepeit Orosz Ákos, Molnár Mariann, Jászberényi Gábor, Zsigmond Emőke, Lendváczky Zoltán, Hajdú László, Tankó Erika, Dömök Edina, Páll Zsolt, Páll Zsolt, Szarvas Balázs játsszák.

A hold foglyai

Sopsits Árpád így nyilatkozott az előadásról a műsorfüzetben: „A regényben körüljárt probléma (a halál, a polgári életbe való beilleszkedés, vagy az abból való menekülés) a színpadon is releváns kérdések. A nyelvezetet kellett egy kicsit maibbá tennünk, de úgy, hogy megtartsuk Szerb Antal költőiségét.

*Néhány részlet az előadás visszhangjából*:
… Sopsits Árpád gyulai rendezését mindháromnál (Kecskemét, Zalaegerszeg, Pesti Színház) sikerültebbnek érzem. És nem azért, mintha sokkal közelebb jutott volna Szerb Antal sokrétűen titokzatos regényének lényegéhez. Magában áll meg jobban.” (Zappe László, Népszabadság)

Szerb Antal regényfeldolgozásánál a színház új értelmet nyer: arányos színészi teljesítmény, olykor lassú, apró mozdulatok, máskor gyors, körforgás és szédülés szimbolizálja azt a mély filozófiát, amely az Utas és holdvilágban van – a hold fogságába esni annyit tesz, mint az örök nő, Éva rabjává válni, s nem szabadulni a bűvkörétől. Sopsits – ahogy megszokhatta tőle a gyulai közönség – arányosan és ízlésesen tálalta Szerb művét.” (Sárik Petra, Békés Megyei Hírlap)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677992921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása