7óra7

Robert Wilson tart előadást a Vígszínházban

Robert Wilson tart előadást a Vígszínházban

2015. 04. 23. | 7óra7

A neves színházi rendező, képzőművész először tart előadást Magyarországon. Robert Wilson a Vígszínházban szombaton délután 14 óra 30 perctől tartja meg mintegy háromórás önálló előadását, és vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába.

Robert WilsonA művész szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja be, és bizalmasan vall az alkotómunka stációiról.

Az előadásban Robert Wilson legfontosabb rendezései is szóba kerülnek, köztük a Deafman Glance, az A Letter for Queen Victoria, az Einstein on the Beach - amelyet a zeneszerző Philip Glass-szal készített -, továbbá a The CIVIL warS és a The Black Rider.

Robert Wilson vígszínházi előadását szinkrontolmácsolással követhetik a nézők, akik a végén kérdéseket is feltehetnek, így dialógus alakulhat ki az érdeklődők és a művész között. Az előadásra a diákok, diákigazolvány felmutatásával kedvezményesen - ezer forintért - vásárolhatnak jegyet.

A magyar közönség októberben láthatta a Vígszínházban Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt, amely három színház - a prágai Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház - koprodukciójában készült.

A cseh irodalom ikonikus regénye, a Svejk - Egy derék katona kalandjai a világháborúban és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes műve alapján született produkcióban a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze az egyetlen magyar szereplő.

Karl Kraus és Jaroslav Hasek műve Wilson keze alatt különleges látványvilágával, metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázsává formálódott - olvasható a produkció ismertetőjében.

1914

Az előadást tavaly tavasszal mutatták be Prágában, és azóta is sikerrel játsszák Európa színpadain. Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után további meghívásokat kapott a produkció, rangos nemzetközi fesztiválokon szerepel.

Az előadásról itt olvashatják kritikánkat.

Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videoportrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr967992907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása