7óra7

Ötvenszeres túljelentkezés a Színművészetin

Ötvenszeres túljelentkezés a Színművészetin

2015. 04. 24. | 7óra7

Az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem intézetei összesen 9 szakot indítanak a 2015/16-os tanévben.

A tavaly végzett első 6×6-os évfolyammal egy új típusú képzési struktúrát vezettek be az egyetemen. Az oktatási forma lényege, hogy a filmkészítés legfontosabb ágai szerint szakokra bontva, de a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanulnak és alkotnak a hallgatók, 6 szakon minden osztályban 6 fő. Az első évfolyam kiváló munkáira alapozva a 2015/16-os tanévben az SZFE-n újra elindítják a 6x6 képzést. A film- és televízió rendező, filmdramaturg, kameraman, vágó, hangmester és gyártásszervező szakokra a jelentkezés több, mint harmincszoros. A szakok közül a legtöbben a rendezés és a filmdramaturgia, forgatókönyvírás iránt érdeklődnek.

Az SZFE egyik legnépszerűbb képzése a televíziós műsorkészítő szak. Itt a cél olyan „multifunkcionális” televíziós szakemberek képzése, akik korszerű társadalomtudományi, közéleti, kulturális, gazdasági és vizuális ismereteiknek köszönhetően a televíziós műsorok elkészítésének valamennyi munkafázisához értenek. A túljelentkezés ide több, mint tízszeres.

Az egyetem színművész szaka továbbra is a legnépszerűbb mind közül. Ide idén közel ötvenszeres a túljelentkezés. Az új osztályt Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter vezeti majd. A jelentkezőknek legalább 10, különböző szerzőtől szabadon választott, eltérő hangulatú vers, 5 monológ és 5 dal előadására kell felkészülnie. A végső elbírálást részvizsgák előzik meg: ének-zenei meghallgatás, a beszéd és orgánum alkalmasságának elbírálása, a fizikai adottságok, a mozgás- és
tánckészség megítélése, valamint személyes beszélgetés az általános műveltség, az irodalmi, művészeti tájékozottság megismerésére. Az utolsó fordulót a többnapos, úgynevezett "együttélés" előzi meg.

Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Az SZFE-n 2014-ben végzett az első fizikai-színházi koreográfus-rendező osztály, szeptemberben indul a következő évfolyam. Mivel a fizikai színházi alkotófolyamatban nem válnak el a színészi, mozgásművészeti, színházrendezői és koreográfusi képességek, ezért az SZFE képzésében valamennyi terület egyformán hangsúlyos. A szak az elméleti és gyakorlati képzés sokszínűségével elsősorban olyan inspiratív közeget kíván teremteni a hallgatók számára, amelyben mindenki meg tudja találni majd a neki leginkább tetsző irányt. Horváth Csaba osztályába idén tizennégyszeres a túljelentkezés.

A felvételik április 24-én indulnak. A 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai hazai és nemzetközi szaktekintélyek, az itt végző hallgatók pedig jellemzően szakmájuk elismert és sikeres művészeivé válnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr627992905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása