7óra7

Meghirdette 2015/2016-os évadát a Miskolci Nemzeti Színház

Meghirdette 2015/2016-os évadát a Miskolci Nemzeti Színház

2015. 04. 30. | 7óra7

Szabó Máté megbízott igazgató azt mondta: a következő évad szlogenje: "Itt a helyem!"

A színházhoz nézőként kötődő, ismert emberekkel népszerűsítik a színházat, kampányolnak azért, hogy minél többen vásároljanak bérletet az előadásokra, a bemutatókat pedig úgy állították össze, hogy minden hónapban akár többször is legyen lehetőség színházba jönni, a legkülönbözőbb műfajú előadásokat megtekinteni - tette hozzá a megbízott direktor.

A Miskolci Nemzeti Színház színészeiSzínre kerül egyebek mellett Puccini Toscája Kesselyák Gergely rendezésében, Dürrenmatt A nagy Romulus című történelmi komédiája, amelyet Keszég László rendez, Molnár Ferenc Liliomja, amelyet Szabó Máté állít színre. Ugyancsak láthatja a közönség a Zorba, a görög című musicalt (rendező Szőcs Artur), a Lúdas Matyi című mesejátékot (rendező Rusznyák Gábor), Csehov Ványa bányi című színművét (Szőcs Artur), miként a Miskolci Balett előadásában a Don Quijote (koreográfus Kozma Attila) és A nagy Gatsby (koreográfus Kulcsár Noémi) című darabot.

A színházban rendezni fog Zsótér Sándor is, aki Albee Mindent a kertbe! című darabját állítja színpadra és Lukáts Andor is, aki a Pillantás a hídról vendégrendezője lesz.

Két tanteremszínházi előadással is készülnek: a Klamm háborúját Fandl Ferenc, a Csendes óceán című darabot pedig Tóth Miklós rendezi.

A 2015/2016-as évad egyébként már májusban úgynevezett előbemutatókkal megkezdődik. Ekkor kerül színre az Egy csók és más semmi című zenés komédia (rendezi Szőcs Artur) és a Lúdas Matyi.

A korábbi igazgató, Kiss Csaba, a márciusban vele készült interjúnkban elmondta, hogy a következő évadterv már összeállt, a rendezőket felkérték, a szerződéseket megkötötték, így az új vezetésnek kevés mozgástere maradt az új évad kialakításában. Ha összevetjük a Kiss Csaba által elmondott évadtervet a most ismertetettel, látható, hogy a kettő jelentős részben egyezik: A Tosca, A nagy Romulus, a Lúdas Matyi, az Egy csók és más semmi, a Ványa bácsi, a Liliom, és a Zorba abban is szerepelt, ahogy Zsótér- és Lukáts Andor rendezés is.

A Miskolci Nemzeti Színház színészeiA jelenleg is tartó szezonból több darab is műsoron marad a következő évadban, így a My fair lady (kritikánk itt A padlás (kritikánk itt Az eltört korsó a Parasztopera (kritikánk itt az Illatszertár és a Tóték (kritikánk itt

Szabó Máté szerint, bár a tizenöt tervezett bemutató kevesebb, mint a korábbi években volt, de arra törekedtek, hogy minőségi műsortervet állítsanak össze.

Szólt arról is, hogy most már nem megosztott a színház társulata, több, korábban a teátrumtól távozott színész visszajön előadásokra - ezzel kimondatlanul a színházat fenntartó miskolci önkormányzat március közepén hozott döntésére utalt, amely azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Kiss Csaba addigi igazgatót. Akkor Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester azt mondta: azért döntöttek így, mert olyan "jelzések jöttek a színházból, hogy hatalmas a feszültség a direktor és a társulat között", ez pedig a szakmai munka rovására mehet".

A miskolci önkormányzat várhatóan június végén dönt a színház igazgatói posztjára kiírt pályázatokról, akkortól lehet új, kinevezett direktora a teátrumnak.

A színház május 3-án, vasárnap, egész napos rendezvénnyel várja a nézőket: koncertek, beszélgetések és közös tánc is szerepel a programban.

Kapcsolódó

Remélem, hogy a művészi szempontok felülírják majd a politikát

Leváltották Kiss Csabát a Miskolci Nemzeti Színház éléről

Kiss Csabát meneszthetik a miskolci színház éléről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927992871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása