7óra7

A 7óra7 szerkesztőségének állásfoglalása a POSzT-bojkott ügyében

A 7óra7 szerkesztőségének állásfoglalása a POSzT-bojkott ügyében

2015. 05. 01. | 7óra7

Kiindulópontunk és helyzetelemzésünk

Nézőpontunkat az határozza meg, hogy a 7óra7 elsősorban színházi kritikai portál, melynek célja a magyar nyelvű színházi élet – lehetőségeinkhez mért - mind teljesebb bemutatása, a kritikák mellett hírek, a szakmai rendezvényekről, fesztiválokról való tudósítások, interjúk, közlése révén.

Tisztában vagyunk azzal, hogy kivált az utóbbi években a színházi szakma egésze végletesen átpolitizálódott: a szakmai szempontok helyét politikaiak vették át, az értelmes szakmai viták helyébe a politikai hitvallások küzdelme lépett. Azzal is tisztában vagyunk, hogy mindez jórészt a jelenlegi kormány szakmai, művészi szempontokat figyelmen kívül hagyó, politikai érdekek által meghatározott kultúrpolitikájának eredménye, de felelős érte a korábbi kormányok átgondolatlan, a szakmai egyeztetést sokszor nélkülöző, a kultúrát sokadlagos fontosságú területként kezelő kultúrpolitikája is.

Ezek a szomorú tendenciák természetesen a POSzT-ot sem kerülték el, a fesztivál az utóbbi években szinte szinonimájává vált a hamis kompromisszumok rendszerének, a szakmaiság politikával szembeni háttérbe szorulásának és a jelenlegi kormányhoz közel álló színházi alkotók folyamatos területfoglalásának. A hol barátságtalan, hol álságosan békés hangulat, a szakmaiságot sokszor nélkülöző szakmai beszélgetések, és nem utolsó sorban a változó színvonalú versenyprogram világosan jelezték mindezt.

Kívülről nézve (értve ezen az állampolgárok szemszögét is) a közpénzből finanszírozott fesztivál átláthatatlan és ellenőrizhetetlen. Nem világos, milyen szakmai vagy szakmaiatlan szempontok szerint történik a versenyprogram előadásainak kiválogatása; nem világos, milyen szempontok szerint zajlik a zsűri tagjainak jelölése; nem világos, milyen kompromisszumok köttetnek a háttérben. Mindennek mi már csak elfogadhatatlan következményeit láthatjuk.

Mindezek miatt úgy véljük, a POSzT működésének teljes felülvizsgálata szükséges, tiszta és mindenki számára transzparens viszonyokat kell teremteni, mindezt a POSzT mibenlétéről, szerepéről, céljairól és egyáltalán létjogosultságáról szóló vita mellett. A 7óra7 maga nem változtathatja meg ezeket a viszonyokat, de felületet teremthet és kíván is teremteni az ezekről a kérdésekről szóló vitáknak.

Állásfoglalásunk

Mindezek után a 7óra7 szerkesztőség a POSzT-ról való írás bojkottjával kapcsolatban az alábbi állásponton van. Ahogy azt már írtuk, célunk a magyar nyelvű színházi élet minél teljesebb bemutatása, a róla való tárgyilagos tudósítás és kritikai szellemű értékelés. Ahogy egy politikai újságíró feladata a médiafogyasztók tájékoztatása a politikai-közéleti eseményekről, úgy hitünk szerint a 7óra7 feladata a színházi élet eseményeiről való tájékoztatás, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e azzal, ahogy ezt az eseményt megszervezik, lebonyolítják, vagy osztjuk-e a szervezők szakmai elképzeléseit vagy politikai nézeteit. Különösen igaz ez akkor, ha közpénzből finanszírozott eseményről van szó, amelyről minden adófizető állampolgárnak joga van tudomást szerezni.

Véleményünk szerint a POSzT média általi bojkottja nem teszi meg nem történtté az eseményt, ráadásul lehetőséget ad arra, hogy szervezői a nyilvánosság kontrollja nélkül költsék el az adófizetők pénzét, utóbbiaknak pedig nem ad lehetőséget, hogy értesüljenek arról, milyen rendezvényekre mennek el adóforintjaik.

Azt is gondoljuk, hogy a fesztiválról való tárgyilagos, ámde kritikus szellemű tudósítás az állampolgárokon keresztül hatékonyabban kényszerítheti ki a POSzT reménybeli megújulását, mint a róla való hallgatás.

A 7óra7 szerkesztősége ezért nem támogatja a POSzTról való írás bojkottját; olvasóinak és az egész magyar nyilvánosságnak lehetővé akarja tenni, hogy megfelelően tájékozódhassanak erről a közpénzből finanszírozott fesztiválról.

A szerkesztőség természetesen fontosnak tartja a szakmai szolidaritást, és tagjai hosszasan mérlegelték, hogy mi lenne a helyes döntés ebben az esetben. Egyetértünk azzal, hogy nem mehet tovább az, ami a magyar színházi szakmában jelenleg zajlik; osztjuk a bojkottot elindítók és támogatók véleményét a szakma siralmas állapotáról; elismerjük, hogy a bojkott pozitív folyamatokat indíthat és már indított is el; és őszintén reméljük, hogy hosszabb távon a magyar színházi élet megújulásához vezethet. Szolidaritásunkat azonban a lap szellemiségéből adódóan úgy kívánjuk kifejezni, hogy megírjuk, mi történik a fesztiválon.

Reméljük, állásfoglalásunkat a bojkottban részt vevők is akceptálhatónak tartják, és természetesen állunk minden vita elébe, ahol az eltérő álláspontokat ütköztethetjük, akár a 7óra7 felületén, akár máshol.

Kapcsolódó

A heilbronni Katica és a Felülről az ibolyát sem versenyez a POSzT-on

Nyugodt lélekkel sem részt venni, sem kimaradni nem lehet - az Örkény Színház a POSzT-ról

Heti színházi summa - A tojások útja

Kihirdették az idei POSZT versenyprogramját

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr367992959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása