7óra7

Rögtönzők, színlelők, elfojtók – Tantermi ötletek az Örkény Színház Tartuffe-jéhez

Rögtönzők, színlelők, elfojtók – Tantermi ötletek az Örkény Színház Tartuffe-jéhez

2015. 05. 03. | 7óra7

A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.|

*Ezúttal az Örkény István Színház előadásához készült tanári segédletet adjuk közre. Molière drámájának keletkezéstörténete és egykori botránykrónikája sokat elárul a színház hatalmi, politikai beágyazottságáról. Az előadásban ez a politikai beágyazottság a magánélet intimitását fojtogató tabuk feszültségéből robban: a darab legvégén – Molière szellemében.*

Parti Nagy Lajos posztmodern, a szókimondó szlenget és a biedermeier finomkodást váltogató átirata ultramodern térben, egy mai high tech nappaliban szólal meg – Orgon családi problémái akár ismerősnek is tűnhetnek egy mai diák számára. A középiskolás csoportok felkészítését, a színházi élmény feldolgozását segítő tanári háttéranyag és a színházpedagógus által tartott FLESS foglalkozás egyaránt azt célozza, hogy a diákok a komédia által kiváltott nevetés mellett és után minél értőbben közelítsenek Molière történelmi koroktól függetlenül érvényes kérdésfeltevéseihez.

Tartuffe

Arlecchinóról és Truffaldinóról, a ravasz, alattomos és kéjvágyó bohócokról, sőt a híres-hírhedt szarvasgombáról is kiderülhet, hogy szoros kapcsolatban állnak a rejtélyes címszereplővel. A diákok dolga kideríteni, miben is áll ez a kapcsolat. Ahogy azt is, hogy tulajdonképpen hányan színlelnek ebben a történetben, és ki a legnagyobb rögtönző művész? Hogy milyen meccset játszanak egymással az ifjú szerelmesek? S hogy milyen játszmát akar vagy kénytelen lefolytatni Elmira, és vajon miért?

Aki diákként elképzeli és el is játssza, hogyan zajlott le Orgon és Tartuffe első találkozása, máris többet tud a két főhős kapcsolatáról. Aki nyomon követi, ahogy a piti magánéleti színleléseket új dimenzióba helyezi a hatalmi működés, és ahogy a sokáig láthatatlan manipuláció egyszerre nyílt erőszakkal és ordenáré média-nyilvánossággal avatkozik bele az eseményekbe, az sok mindent megtanul a szorongásra telepedő hazugságok romboló erejéről – a klasszikusok aktualitásáról.

Az Örkény Színház ifjúsági programjáról: az IRAM-ról és az előadásokhoz kapcsolódó előkészítő workshopokról: a FLESS-ekről a színház honlapján olvashatnak bővebben az érdeklődők.

A színház előadásaihoz – köztük a Tartuffe-höz - tartozó segédletek innen tölthetőek le.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr837992869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása