7óra7

Jogászok a Játékszínben

Jogászok a Játékszínben

2015. 05. 12. | 7óra7

Reginald Rose 12 dühös ember című darabjának szegedi változata igazi színházi különlegességet jelent, hiszen a tizenkét esküdt közül Fekete Gizi személyében mindössze egyet játszik hivatásos színésznő, a többi szerepben döntő részben színpadi múlttal nem rendelkező jogászokat láthatunk.

A délutáni előadást követően Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója elmondta, hogy számára is különleges élményt nyújtott az, hogy két különböző szakma képviselői találkoztak az előadásnak köszönhetően. – Úgy érzem, ezzel a vendégjátékkal ismét bizonyságot nyert az, hogy a színház (és maga a Játékszín) nem csupán egy szórakoztatási vagy művészeti forma, de közösségformáló tér is.

Az előadás ötlete, amely remekül illeszkedik a „Nyitott bíróságok” programsorozat kereteibe is, a hetedik esküdtet játszó, és a színlapon producerként is feltűnő Dr. Ragány Zoltántól ered. A produkció végül a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház összefogásával jött létre. Rendezőnek Barnák Lászlót kérték fel, aki szintén az előadást követően mesélt nekünk a produkció különlegességeiről.

A rendező véleménye szerint a projekt legnagyobb kockázatát a darabban is taglalt előítélet jelentette. – Első lépésként kölcsönösen el kellett nyernünk egymás bizalmát, majd később el kellett érnünk azt, hogy a nézők ne úgy üljenek be, hogy egy amatőr, műkedvelő előadást látnak majd, hanem fogadják el, hogy ez egy közösségépítő fórum. A fogadtatás azonban magáért beszél.

Barnák László elmondta, hogy bár jócskán akadt különbség a résztvevők színpadi tapasztalatában, nem szerette volna, ha néhányan akár felfelé, akár lefelé kilógnak. – A meglévő különbségeket emiatt kompenzálni kellett, így sokat foglalkoztunk beszédtechnikai kérdésekkel is, hisz akik nem gyakorlottak művészi beszédben, azok általában hajlamosak a színház nagy terében természetellenes hangsúlyokat használni. Nem az volt a cél, hogy egy középszerű előadást hozzunk létre, hanem az, hogy egységes képet mutassanak.

– A közös munkánk másik jelentős részét a karakterek egymáshoz való viszonyának, és ezek változásának tisztázása tette Végül sikerült leküzdenünk a legnehezebb kihívást is, azaz hogy úgy közvetítsük az előadás gondolati tartalmát, hogy a saját egyéniségük ne sérüljön. Nem kértem tőlük, hogy szerepet játszanak, csak azt, hogy adják önmagukat – tette hozzá a rendező..

A mind szakmai körökben, mind a közönség esetében nagy érdeklődést kiváltó előadás további három alkalommal lesz látható Szegeden, két előadás erejéig pedig újra vendégeskedik Budapesten, a Játékszínben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227992807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása