7óra7

A kabaré hónapja a Bethlen téren

A kabaré hónapja a Bethlen téren

2015. 05. 13. | 7óra7

A Bethlen téren komoly hagyománya van a nevettetésnek. 1929 decemberében – még Bethlen Téri Színpad név alatt - kabaréként nyitotta meg kapuit a teátrum. Kellér Dezső főrendező darabjaiban fellépett a kor nevettetésben is jártas művészeinek színe-java: Csortos Gyula, Sulyok Mária, Fedák Sára, Kiss Manyi, Gózon Gyula, Feleki Kamill, Kazal László és Bánhidy László is.

A hagyományokhoz visszanyúlva a kabarék három különböző műfaja is látható lesz a Bethlen Téri Színházban: négy estén keresztül két bemutatóval és egy darabtemetéssel jelentkezik a teátrum.

Marica Produkció: Stanna és Panna

bábkabaré felnőtteknek - bemutató
május 13. 19.30 és május 22. 19.30

Az éjszakai orfeum, a burleszkfilm, a bábszínház, a pantomim és mozgásszínház elemeit ötvöző előadás egy elfeledett színházi műfajt igyekszik életre kelteni: a bábkabarét. Az alkotók - Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari - alkati adottságaiból is fakad, hogy a némafilmek korabeli két csillagát, Stant és Pant választották összekötőnek a zenés etűdök és a tárgyas animációk között.

Stanna és Panna - Tárnok Marica és Sz. Nagy Mária

A májusi színházi bemutatót néhány – nem egész estés – kísérleti esemény előzte meg, amikor kocsmai és kávéházi közegben is kipróbálták a játékot.

Az előadás népszerű slágereket, ismert zenei motívumokat dolgoz fel szokatlan eszközökkel. Egy utazóbőrönd kibelezésével indul a bábkabaré, ahol az olló balerinává, az ernyőbot búvárrá, az esernyő nagymamává vagy hattyúvá válik.

A jegy mellé a színház minden látogatóját vendégül látja egy italra.

Aradi Tibor és Varga Ferenc József: Passziviti – avagy akarsz róla beszélni?

talk show est - bemutató
május 15. 19.00

Két humorista, Aradi Tibor és Varga Ferenc József 25 éves pályafutásának jubileumát ünnepli meg egy új produkcióval, melyben a kabaré mellett egy meglepetéssel is készülnek. A sorozat epizódjaiban egy-egy vendég is teret kap, akit a talkshow keretében faggatnak múltjáról, jelenéről. Megvitatják az aktuális híreket is, közben – ígéretük szerint - gondosan ügyelnek arra, hogy a közönség egy percig se maradjon poén nélkül. A műsorban politikusok, színészek, sportolók, énekesek bizonyítják be estéről-estére, hogy akár humoristaként is megállhatnák helyüket, hiszen a beszélgetés végén önálló produkciójukat is bemutatják, sőt, egy közös kabaréjelenetben is megcsillogtatják tehetségüket Aradi Tibor és Varga Ferenc József partnereként. Az első est vendége Kuncze Gábor.

Passziviti, avagy akarsz róla beszélni? - Varga Ferenc József és Aradi Tibor

Stand Up Brigád: Egy bolond négyet csinál

ponyvakabaré, Rejtő Jenő nyomán - darabtemetés
május 21. 19.30

A színlapon ez áll:

Az Egy bolond négyet csinál ponyvakabaré a Bethlen Téri Kabaré sikeres receptje alapján készült. Végy egy legendás kabarészerzőt – jelen esetben Rejtő Jenőt -, fűszerezd meg modern jelenetekkel, egy leheletnyi sketch comedy-vel, egy csipetnyi stand uppal és jó adag zenés paródiával. Majd adj hozzá négy, mindenre elszánt humoristát, és máris kész a Bethlen Téri Színház és a Stand Up Brigád új ponyvakabaréja.

Egy bolond négyet csinál

Rejtő Jenő hazánk egyik legolvasottabb, legnépszerűbb írója, aki a közismert légiós és western regényei mellett számos színdarabot, librettót és kabarértréfát is jegyzett – ezért is érthetetlen, napjainkban miért láthatunk olyan kevés Rejtő Jenő kabaré-jelenetet a színházakban. A kabaré Rejtő Jenő Központi ügyelet című jelenetére épül, Beleznay Endre, Ürmös Zsolt és Szép Bence mindehhez hozzátesz némi modern sketch comedyt, egy csipetnyi stand upot, Éles István pedig zenés paródiával járul hozzá a sikerrecepthez.

Figyelem, a műsor súlyosan károsíthatja rekeszizmát és kezdő kabarénézőknél nevetőizom görcsöket okozhat. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg vicces szomszédját. A humoristák a poénváltoztatás jogát fenntartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907992799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása