7óra7

A Kommunista Fogyasztó Múzeuma

A Kommunista Fogyasztó Múzeuma

2015. 05. 18. | 7óra7

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a magánmúzeumot annak az ingatlannak az alagsorában rendezték be, amelyben a tíz évvel ezelőtt létrehozott Aualeu magánszínház működik.

A kiállítótér egy, a kommunizmus idején épült lakótelepi lakás jegyeit viseli magán. Olyan román bútorokkal, használati tárgyakkal rendezték be, amelyek a Ceausescu-diktatúra korában egy átlagos romániai lakás tartozékai voltak.

A lakásban az Aradeana játékbaba, Carpati és Amiral cigaretta, kulcs, dombornyomatú szappan, korabeli tejes- és sörösüveg, pionírdalos hanglemez és olyan raffiaszatyor is található, amilyennel órákat álltak sorba az emberek az élelmiszerboltok előtt.

"A múzeum interaktív lesz, a látogatók használhatják a kiállított tárgyakat, fellapozhatják a korabeli újságokat, hallgathatják a hazafias zenéket, a gyerekek pedig játszhatnak a játékokkal" - közölte Ovidiu Mihaita, a független színház és múzeum létrehozója. Az alapító kérte a temesváriakat, vigyék be a múzeumba a kommunista kort idéző, fölöslegessé vált tárgyaikat. Az adományozók "kommunista szuvenírt" kapnak cserébe.

Ovidiu Mihaita szerint a múzeumnak nincs politikai vagy ideológiai jellege. Pusztán azzal a céllal hozták létre, hogy segítsen visszahozni a feledésből a kommunista kor tárgyait, hangulatát. A színház és a múzeum Romániában egyedülálló kulturális élményt kínál az odalátogatóknak - mondta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77992769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása