7óra7

Vígszínház: Kolozsvárról jönnek, Szentpétervárra mennek

Vígszínház: Kolozsvárról jönnek, Szentpétervárra mennek

2015. 05. 20. | 7óra7

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában a Tompa Gábor rendezte Az öreg hölgy látogatása szerdán a Vígszínházban, az Urbán András rendezte Ivanovék karácsonya csütörtökön a Pesti Színházban látható - olvasható a színház közleményében.

Mint írják, a Vígszínház hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, amely már többször is vendégeskedett a budapesti teátrumban.

Ivanovék karácsonya

Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabjának címszerepét Stief Magda játssza, akinek egyik nagy visszatérése ez a szerep, hiszen miután 1971-ben az év színésznőjének választották Romániában, elhagyta az országot évtizedeken át külföldön, főként Németországban játszott. Stief Magda partnerei a kolozsvári színház színészei, az előadásban szinte a teljes társulat színpadra lép.

Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című darabja az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit hordozza magán. A dráma szerkezete epizodikus, jelenetek laza láncolata, nélkülözi az ok-okozatiságot és a logikai koherenciát. "Az orosz abszurd egyik megteremtőjének tartott Vvegyenszkij darabjából szokatlan, formabontó előadás készült" - olvasható a produkció ismertetőjében.

Az öreg hölgy látogatása

A szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színházban lesz látható május 23-án este a Vígszínház Mikve című előadása. Az európai hírű társulat 70 éve viseli a legendás színésznő, a színházalapító Vera Komisszarzsevszkaja nevét, aki Vszevolod Mejerhold vezető színésznője volt.

A budapesti Vígszínház és a szentpétervári teátrum évek óta szoros szakmai kapcsolatban áll egymással. A két színház együttműködésének keretében 2014 októberében a szentpétervári társulat a Helver éjszakája című előadással vendégszerepelt a Vígszínházban.

A teátrum közleménye szerint a 2010-ben bemutatott Mikve a Pesti Színház sikeres előadása: a bemutató óta több mint 125 alkalommal játszották el, mindannyiszor teltház előtt, a produkció szerepelt a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában, és az egykori főszereplő, Pap Vera játékáért megkapta a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb női alakításért odaítélt díját. (Az előadásról írt, 8 pontos kritikánk itt olvasható.) Soshana szerepét most Börcsök Enikő alakítja.

Mikve

A különös atmoszférájú, női fürdőben játszódó kortárs művet a Cseh Nemzeti Színház intendánsa, Michal Docekal rendezte, a díszlettervező a nemzetközi hírű Jan Dusek volt. A produkció jelmeztervezője Zuzana Krejzková, zenéjét pedig Milos Orson Stedron cseh zeneszerző szerezte.

"A Vígszínház nemzetközi kapcsolatainak ápolása és a magyar színházi kultúra külföldi népszerűsítése szempontjából is fontos lépés ez a vendégjáték, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapesti Színházi Keret támogatásával valósul meg" - olvasható a színház közleményében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr577992755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása