7óra7

Bemutatók (2015. május 22-28.)

Bemutatók (2015. május 22-28.)

2015. 05. 21. | 7óra7

*Figaro házassága // Budaörsi Latinovits Színház // május 23. 19 óra*

Beaumarchais vígjátékából Lorenzo Da Ponte írt szövegkönyvet, és Mozart komponált mindehhez egy vígoperát. Ezúttal Forgács Péter nyúlt díszlettervezőként és rendezőként ehhez az anyaghoz, akinek a zenei szerkesztésben Markos Albert, jelmeztervezőként Füzér Anni voltak a munkatársai. Az előadás címszerepét Klem Viktor alakítja, a főbb szerepekben Illyés Róbert, Szalay Marianna, Bohoczky Sára és Vízkeleti Zsolt látható.

„Van egy szobában két ember, és belép egy harmadik. Az a kettő nem veszi észre az érkezőt, csak ő látja amazokat. Mindhármuknak problémáik vannak éppen. És ekkor belefognak egy érzelmektől átfűtött tercett eléneklésébe. Nem fért először a fejembe, hogy ha nem látják egymást, hogy-hogy együtt énekelnek, ugyanabban a hangnemben és tempóban... Aztán persze elkezdtem megérteni, megérezni. Hogy a zene nem a valóságosságát erősíti egy jelenetnek, sokkal inkább kibont és elemez olyan mélységeket, ahová a próza nem jut el. E felismerés szellemében mutatjuk be a Figaro házasságát, Beaumarchais - da Ponte - Mozart művét, színészekkel és zenével" - írja az előadás felvezetőjében a rendező.

Az előadás a bemutatót követően ebben az évadban még június 6-án látható este 7 órai kezdettel.

*Manipulációk // Csiky Gergely Állami Magyar Színház - Via Negatíva // május 23. 19 óra*

A szegedi Maszk Egyesület 2014 decemberében hirdetett meg egy nemzetközi színházi projektet, amelyben Bojan Jablanovec rendező (Via Negativa) vezetésével, és több eurorégiós színházi társulat által delegált színészekkel együtt hoztak létre egy színházi előadást. Az öt workshopból álló munkafolyamat során elkészült előadás Borisz Kucsov, Formanek Csaba, Levko Esztella, Magyari Etelka, Szorcsik Kriszta, Mátyás Zsolt Imre és Mészáros Gábor alkotó részvételével jött létre.

Bojan Jablanovec Mindannyian a bizalommal kereskedünk, tárgyalunk, manipulálunk. Nincsenek ártatlan áldozatok – mindenki tudja, mire megy ki a játék. A bizalom a félelem, bizonytalanság, kétség legjobb fegyvere. A bizalom a hatalom hajtóereje. És itt kezdődik a manipuláció. Ha nincs bizalom, nincs kereskedelem sem, nincsenek bankárok, nincsenek politikusok, nincs demokrácia, nincs szeretet, nincs Isten. NINCS SEMMI. A bizalom nem választás kérdése. A bizalom szükséglet - áll az előadás felvezetőjében.

A rendező Bojan Jablanovec és a magyarországi, szerbiai és romániai színészek először 2015 januárjában találkoztak, és már akkor szembe találták magukat a bizalom kérdésével. Az előadás képek és szituációk sora, amelyek a bizalom manipulálásáról szólnak. A bizalom kérdésekkel teli fal, amelyet nem lehet racionális válaszokkal áttörni. A bizalom a kés két táncos között. A bizalom a füst a szemekben. A bizalom az a virág, amiről nem tudjuk, hogy hogyan kell öntözni. A bizalom rágógumi – amikor elveszíti az ízét, kiköpöd és újat veszel be. A bizalomnak csak akkor van értelme, ha állandóan teszteled. A bizalom játék. Ősrégi játék - olvasható ugyanott.

*1 link // Trafó - Proton Színház - Trafóklub // május 25. 20 óra*

Jake Smiles regényét Bánki Gergely állítja színpadra, Vajdai Vilmos főszereplésével, Karcis Gábor vizuális világában, Vranik Krisztián zenéjével és a Proton Színház előadásában.

1 link - plakát

A színlap tanúsága szerint a rendezőt a könyvben elsősorban a nyelvezet és a karakter ragadta meg. Az internetes szlengnek és számítógépes szaknyelvnek bérelt helye van Smiles szótárában, ő maga pedig egy jómódú, középkorú férfi, menő munkával, feleséggel és gyerekkel. Csak éppen szabadidejének minden percét a számítógép előtt tölti: játszik, chatel, flörtöl, szeretkezik, online éli hétköznapjait, míg a valóságban maga a megtestesült cinizmus és közöny.

Jake Smiles, a szerző neve írói álnév, netes nyelven nickname, a szerő kiléte azóta sem derült ki. Az 1 link, a magyar irodalom első online regénye a közönségtől és a zsűritől egyaránt első díjat nyert a Magvető Kiadó és az Origó 2001-es pályázatán.

Az előadás a bemutató után másnap, 26-án is látható a Trafóklubban este 8 órai kezdettel.

*Képzelt beteg // Zenthe Ferenc Színház - JAMKK // május 26. 19 óra*

Képzelt beteg - plakát Moliere klasszikusát Susán Ferenc rendezi, akit a látvány kialakításával Pallós Nelli, dramaturgként Sándor Zoltán segített. A darabban először mutatkozik be a Zenthe Ferenc Színház társulata vendégművészeként Koltai Róbert, akinek partnerei többek között Bozó Andrea, Csernák János, vagy éppen Gyuriska János lesznek.

Argan, a jómódú, ámde hipochonder párizsi polgár életét kitölti betegségébe vetett hite. Ez a mánia önzővé és zsarnokká teszi. Miután pénzzé tett egészségét, most fordítana az élet kerekén: minden pénzét az egészségére költi, csak az orvostudományban hisz: gyógyszerekben, állandó kezelésekben és fiatal feleségében. Azokat, akik mindezekben kételkedni mernek, ellenségnek tekinti. Az orvostudomány megvásárlásának ötletében még családja sem szent: lányának, Angelikának is orvos férjet szán - ám a lány szíve titokban már másé... - áll a színlapon.

Az előadás a bemutatót követően ebben az évadban még május 27-én látható este 7 órai kezdettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257992745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása